Espanya ha proposat a Moscou excloure de la llista de proveïdors 60 empreses espanyoles que exporten carn a Rússia i no compleixen amb tots els requisits, segons va informar aquesta setmana el Servei d'Inspecció Agrícola i Ramadera (SIAG) rus (Rosselkhoznadzor) a la seva pàgina web.

Segons el comunicat divulgat pel Siag, la proposta va ser presentada pel director general de Sanitat de la Producció Agrària del ministeri d'Agricultura d'Espanya, Valentín Almansa de Lara, després d'una inspecció realitzada pels serveis veterinaris espanyols de les empreses proveïdores de carn a Rússia.

Aquesta inspecció va trobar que un total de seixanta empreses no reuneixen els requisits fitosanitaris russos. Anteriorment, les autoritats russes van anunciar que reduirien la importació de carn congelada espanyola si Madrid no complia amb els requisits veterinaris abans del 12 d'abril.

El SIAG va advertir que, en cas que Espanya no prengui les mesures exigides, limitarà considerablement la llista de proveïdors de carn congelada espanyola. En aquest sentit, l'organisme rus va afegir que similars mesures es prendran en relació amb les empreses proveïdores de carn del Canadà i de Mèxic si no prenen mesures abans del 7 d'abril.

Rússia ja va rebutjar la setmana passada la petició dels serveis veterinaris espanyols d'ajornar la suspensió de les importacions de carn refrigerada o refredada, que va entrar finalment en vigor el 29 de març. Moscou va explicar que els serveis veterinaris espanyols han certificat carns sense inspeccionar i sense atendre a les exigències sanitàries de Rússia, Kazakhstan i Bielorússia, els tres països que conformen la Unió Duanera (UA).

Amb tot, el SIAG reiterar que la suspensió és temporal i que serà aixecada una vegada que les empreses compleixin amb els requisits de la UA. L'any passat, les autoritats russes van detectar 73 irregularitats en aliments de procedència animal importats des d'Espanya, i 14 partides van ser retornades.

Alhora, els controls de qualitat russos van revelar problemes en almenys 29 empreses espanyoles, quatre de les quals van ser excloses del registre d'exportadors.

La carta del SIAG, adreçada al director general de Sanitat de la Producció Agrària del Ministeri d'Agricultura espanyol, Valentín Almansa de Lara, apunta que els tècnics de les empreses exportadores i els funcionaris dels serveis veterinaris desconeixen les exigències sanitàries de la UA.

"Els actes dels serveis veterinaris espanyols sobre el compliment de les normes de la UA i Rússia per les empreses tenen un caràcter formal i no reflecteixen les irregularitats (detectades) en aquests centres de producció", lamenta el SIAG.

Ultimàtum el 12 d'abril

Valentín Almansa de Lara es va desplaçar a Moscou fa uns dies per demanar, sense èxit, l'ajornament de la suspensió de les importacions de carn refrigerada espanyola.

Rússia va anunciar que també restringirà la importació de carn congelada espanyola si Madrid no compleix amb els seus requisits veterinaris abans del 12 d'abril. El SIAG advertir que, en cas que Espanya no prengui les mesures exigides, limitarà considerablement la llista de proveïdors de carn congelada espanyola. L'any passat, les autoritats russes van detectar 73 irregularitats en aliments de procedència animal importats des d'Espanya i 14 partides van ser retornades. Alhora, els controls de qualitat russos van revelar problemes en almenys 29 empreses espanyoles, quatre de les quals van ser excloses del registre d'exportadors en aquella ocasió.