L'any 1959 arribava a Manresa Antoni Escala, que era el fundador de l'actual empresa Germans Escala, dedicada a la gestió de residus. Escala era fill del municipi anoienc de Capellades, on de molt jove va haver d'abandonar els estudis primaris i ajudar el seu pare, que feia de drapaire. Per una forta crisi econòmica familiar, el 1935 es va haver de traslladar a Barcelona, on va treballar en una botiga de queviures al passeig de Sant Joan. Al cap d'uns quants anys va tornar a Capellades, on el 1949 va començar a fer de nou de drapaire. Deu anys després es traslladava a Manresa, on va continuar treballant com a drapaire. Poc abans del canvi de municipi, el 1957, havia canviat el carro per un motocarro, i va ser el seu primer vehicle motoritzat.

De mica en mica, el negoci va prosperar i el 1961 el motocarro era substituït per un camió de segona mà, i el 1964, el reemplaçava per un altre camió, i Escala també va aconseguir tenir el seu primer magatzem. Era un local de llo-guer a Santpedor. Els anys 70 els seus fills Antoni, Francesc i Alfons es van incorporar a l'empresa familiar, que amb el temps va adoptar el nom de Germans Escala. Abans, el 1967 havia llogat un magatzem al carrer del Poeta Mistral de Manresa, on va incorporar una premsa manual, i el 1978 en llogava un altre al carrer de Roger de Flor. Precisament, en aquesta ubicació l'empresa va ser pionera en la recollida selectiva de vidre i de paper al barri de la Sagrada Família de Manresa. El 1985 l'empresa es traslladava al polígon dels Dolors, on actualment té el seu quarter general. Adaptant-se a les noves necessitats, incorporaven una màquina d'embalar automàtica i que funcionava com a premsa contínua. Anys després, també eren pioners en la destrucció d'arxius confidencials, van comprar la primera màquina destructora de paper abans que per llei les empreses estiguessin obligades a fer-ho. Entre els clients en aquest segment d'activitat tenen entitats financeres, hospitals i administracions, entre d'altres. El paper que recullen es destrueix a la seva planta i posteriorment és traslladat a plantes on és reciclat.

El 2011 l'empresa va començar a experimentar una nova transformació. Van aconseguir la primera llicència com a centre de recollida i transferència de material perillós, que es va ampliar el 2012, i, segons assegura Joel Bolancell, són la planta més gran de la Catalunya Central pel tipus de residus que poden tractar. Els diferents materials que recullen, després del seu pas per la planta dels Germans Escala, que en breu adoptarà el nom d'Escala Recicla, van a plantes on són reciclats, i en els casos dels productes irrecuperables es traslladen a plantes on són tractats per fer-los desaparèixer de forma controlada.

Precisament gràcies a aquesta ampliació del tipus de productes, des del 2011 l'empresa ha presentat un creixement exponencial per la quantitat de residus que han recollit. Així, Bolancell explica que el 2011 van créixer el 50% respecte del 2010; l'any passat el creixement va ser del 120% respecte del 2011 i enguany, en tan sols tres mesos, ja han gestionat més residus que en tot el 2012.

Bolancell assegura que el creixement es deu a la seva maquinària i la forma de treballar, que "ens permet ser molt competititus" en les diferents línies de negoci. Són el reciclatge i valoració de vidre, paper i ferralla; la destrucció d'ar- xius confidencials; el fet de ser un centre de recollida i transferència de material perillós i també perquè són un centre de recollida i valoració d'oli vegetal.

A part de les instal·lacions de Manresa, tenen una oficina de representació a Figueres i una altra a l'Hospitalet de Llobregat, aquesta última només centrada en la recollida d'oli.

El 2013, la tercera generació de la família Escala ha agafat les regnes del negoci. Al capdavant hi ha Jordi i Anna Escala, encara que els seus cosins Dolors i Marc Antoni també estan estretament vinculats amb l'empresa que fa més de 60 anys va fundar el seu avi.