La Comissió Europea pot situar avui Espanya en el nivell d'alerta més elevat que preveu Brussel·les pels desequilibris macroeconòmics. El comissari d'Afers Econòmics, Olli Rehn, presentarà al migdia les conclusions de les missions que la CE ha fet en 13 estats, inclòs Espanya, i els desequilibris espanyols podrien passar de ser "molt seriosos" a "excessius", el nivell més alt, van informar fonts comunitàries. Per això exigirà reformes immediates, que de no complir-se acabarien amb un procediment per desequilibris excessius, que contemplen multes de fins al 0,1% del PIB, xifra que en el cas espanyol rondaria els mil milions d'euros.

L'anàlisi de la CE es fa sobre 13 estats membres i examina indicadors macroeconòmics com el dèficit per compte corrent, la quota de mercat de les exportacions, el deute privat i públic, l'atur o la inversió internacional. Per primer cop, aquest informe podria col·locar per primera vegada a l'Estat espanyol i Eslovènia a la llista d'estats amb desequilibris "excessius". En el seu anterior informe, Brussel·les ja va alertar que Espanya estava "experimentant desequilibris macroeconòmics molt seriosos, tot i que no excessius" i la va suspendre en 6 dels 11 indicadors (el dèficit per compte corrent, la quota de mercat de les exportacions, la posició neta d'inversió internacional, el deute del sector privat, el de l'Estat i l'atur). La CE va demanar aleshores a Madrid que solucionés els problemes "urgentment" especialment pel que feia al deute exterior i del sector privat. Brussel·les va urgir una acció al govern espanyol per "evitar qualsevol efecte advers en el funcionament de l'economia i de la unió econòmica i monetària".

Tot indicaria, però, que els esforços aplicats fins ara han estat insuficients i que Espanya, juntament amb Eslovènia, estrenaria dimecres l'etiqueta de país amb uns desequilibris "excessius". La resta d'estats analitzats han estat Bèlgica, el Regne Unit, Bulgària, Finlàndia, Dinamarca, Suècia, Hongria, Itàlia, França, Malta i Holanda. Els països que estan dins d'un programa de rescat de la Unió Europea -Xipre, Grècia, Portugal i Irlanda- no es valoren en aquests informes.

La mala situació de l'economia a l'Estat espanyol i l'augment dels seus desequilibris podria accelerar el debat per la flexibilització de l'objectiu de dèficit espanyol.

El govern de Mariano Rajoy ha demanat més temps a la Comissió per complir amb els límits marcats per Brussel·les, i que estipulen un dèficit del 3% pel 2014.

Amb tot, a les institucions comunitàries ja estudien allargar aquest període en 2 anys, fins el 2016, per donar a Espanya "més oxigen" per aplicar les reformes estructurals que necessita per reactivar l'economia i rebaixar els desequilibris.

De fet, fonts comunitàries preveuen que la possibilitat d'ampliar el dèficit espanyol es debati en la propera reunió informal de l'Eurogrup i l'Ecofin a finals d'aquesta setmana a Dublín. Una flexibilització del dèficit espanyol per part de la Unió Europea podria obrir la porta, alhora, a una rebaixa de la pressió que exerceix Madrid a les autonomies com Catalunya.

Caiguda del PIB

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va assegurar ahir que l'economia espanyola registrarà una caiguda de 5 o 6 dècimes del PIB en el primer trimestre de l'any.

Després d'intervenir en el Fòrum Nova Economia, De Guindos va destacar que tot i que encara no estan disponibles tots els indicadors, aquests mostren que el decreixement de l'economia serà menys dolent que el del quart trimestre de 2012, quan va descendir el 0,8 % del PIB.

De Guindos va assegurar que l'evolució del primer trimestre està d'acord amb allò previst pel Govern que l'economia caigui 5 o 6 dècimes.

En aquest sentit, va recordar que l'Executiu augura un segon trimestre "una mica millor", un tercer "pròxim a zero" i un últim trimestre que "fins i tot" pot tenir creixement.