La regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Manresa, Sílvia Gratacós, va presentar ahir un nou programa de microcrèdits, que s'estableix en dues línies: per a la creació de noves empreses i per a la modernització d'activitats econòmiques. El programa, dotat amb 125.000 euros, preveu ajuts de com a màxim 5.000 euros per projecte.

El nou programa és fruit de l'acord de pressupostos a què van arribar, el desembre passat, el govern de CiU i el PSC. És, per tant, una iniciativa conjunta dels dos partits, una fórmula de treball, en línia amb el pacte de ciutat establert el mes passat, que CiU voldria que es repetís en el futur, com va afirmar ahir el portaveu del govern, Toni Llobet. "Hauria de ser una forma més habitual de governança de la ciutat", va concloure Llobet. El programa, que disposa, ja, de 75.000 euros i preveu rascar 50.000 euros durant l'exercici d'altres partides municipals, se sotmetrà a consideració municipal en el ple previst per al proper dia 18, i seguidament serà publicitat, amb la qual cosa podria entrar en vigor a mitjan maig.

Els ajuts per a noves empreses s'adreça a nous projectes que hagin iniciat la seva activitat en- guany. Es preveu que els diners dels microcrèdits (que podran cobrir, com a màxim, el 75% del pressupost del projecte presentat), serveixin per finançar inversions en adquisició d'actius fixos o per a despeses necessàries per al desenvolupament del projecte (personal, material i subministrament o col·laboracions externes). Quant a l'ajut per modernitzar empreses ja existents, cobrirà com a molt el 50% del pressupost de la inversió, i s'adreça a petites empreses que vulguin desenvolupar una nova línia comercial o un nou servei, fer ampliacions o millores de la capacitat comercial o reformes del punt de venda.

Per accedir als microcrèdits, dels quals queden exclosos, per decisió política, el sector immobiliari i el financer, no caldrà cap aval. El tipus d'interès de l'ajut serà zero i el termini màxim de devolució seran quatre anys, amb una amortització trimestral.

Per obtenir-los, l'Ajuntament fixarà diversos criteris de selecció, entre els quals serà prioritari que el negoci s'ubiqui al nucli històric de la ciutat, ja que es vol impulsar la reactivació econòmica del sector. També es valorarà "la viabilitat i la qualitat dels projectes, el potencial de creixement de l'activitat, el caràcter innovador o que tingui marca pròpia", segons va dir ahir Gratacós.