Luxemburg va escoltar ahir les crides de la Unió Europea (UE) i va anunciar que a partir de l'1 de gener del 2015 intercanviarà automàticament dades bancàries amb la resta de socis per lluitar contra l'evasió fiscal. El gran ducat s'unirà als altres 25 Estats membres que ja utilitzen aquest mètode, introduït en una directiva europea, i relaxarà així el seu secret bancari.

"La iniciativa és el resultat del diàleg que Luxemburg ha tingut durant anys amb els seus socis i de les seves anàlisis del futur dels mercats financers internacionals", va assenyalar el govern luxemburguès en un comunicat. L'Executiu que lidera l'expresident de l'Eurogrup Jean-Claude Juncker va subratllar que encara considera que hi ha mètodes millors per assegurar el cobrament d'impostos i alhora garantir la protecció de dades. No obstant això, va reconèixer que la tendència internacional apunta a "un ús més ampli de l'intercanvi automàtic d'informació" i, per això, Luxemburg està disposat a aplicar-lo.

La Comissió Europea (CE) va celebrar l'anunci i va recordar que Àustria queda ara com l'únic país que encara no ha acceptat aquest principi pactat per combatre l'evasió fiscal. "Esperem que pu-guin seguir la línia marcada per Luxemburg", va dir la portaveu comunitària de Fiscalitat, Emer Traynor.

Brussel·les va subratllar en els últims dies que considera "insostenible" que un sol país bloquegi l'aplicació de l'intercanvi automàtic d'informació bancària entre els Estats membres, en al·lusió a les reticències austríaques. Fins ara, Luxemburg i Àustria havien bloquejat l'aplicació de la directiva que fixa l'intercanvi automàtic de dades bancàries en tot el territori europeu.

La pressió sobre els dos països ha augmentat els últims dies, arran de les revelacions sobre una xarxa gegant de trasllat de fons a paradisos fiscals, destapada per diversos mitjans de comunicació després d'una filtració. Segons els crítics, els secrets bancaris de països com Luxemburg i Àustria ajuden els grans evasors a ocultar els seus fons del fisc dels seus respectius països.