El nombre d'operadors dedicats a l'elaboració, importació i comercialització de productes ecològics a Catalunya el 2012 va ser de 2.065, xifra que suposa un increment del 8% en relació amb els 1.916 del 2011. Pel que fa a les activitats industrials relacionades amb el sector agrari ecològic, van créixer el 13% respecte a l'any anterior, mentre que el volum de facturació va augmentar el 27%.

Aquestes dades positives, en un context de crisi, les ha donat a conèixer aquesta setmana el conseller d'Agricultura de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), Daniel Valls.

Quant a la superfície inscrita, s'ha tornat a la tendència dels anys 2007-2008. Així, la superfície inscrita és de 94.972 hectàrees (92.425 hectàrees l'any 2011) i els creixements més importants respecte de l'any passat s'han centrat en el cultiu de vinya, que arriba a les 5.615 hectàrees (el 5,6% més), i de cereals i lleguminoses per gra (el 4,1% més). En la ramaderia, destaca el creixement en les explotacions d'avicultura d'ous, amb un increment de prop del 40%.

Demanda de proximitat

El conseller també va presentar el Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics 2012. Entre els trets més destacats hi ha que l'origen local del producte ecològic és un factor cada vegada més valorat i demanat pels consumidors, i que les persones que els mengen cada dia s'han situat en el 4,7%, enfront el 3,4% del 2010. Els aliments ecològics més consumits són la fruita (74,7%), la verdura i les llegums (66,7%) i els ous (65,4%). Aquests darrers desplacen els làctics en el rànquing.

D'altra banda, del 26 d'abril al 4 de maig es farà la primera Setmana Bio, amb xerrades tècniques, tastos de productes i visites guiades a explotacions, entre d'altres.