Fins fa uns anys, a l'hora de demanar una petita quantitat de diners per cobrir alguna despesa imprevista, era freqüent recórrer a algun familiar i, fins i tot, un veí. Però els temps (i les economies de les llars) han canviat i no tothom disposa a l'instant de 600 euros per prestar. Això, unit a l'enduriment per part de bancs i caixes en les condicions dels crèdits i el seu atorgament, podrien explicar l'imparable creixement que han viscut els mini préstecs, crèdits de fins a 600 euros a tornar en un termini que no sol superar els 30 dies.

Són diverses les empreses que es dediquen a la seva comercialització, com recull el comparador de productes bancaris Bankimia. Segons dades del sector, han duplicat el seu volum de negoci a Espanya el 2012. I firmes com Wonga, líder al Regne Unit amb aquest tipus de productes (va signar 3,5 milions de préstecs l'any passat), està estudiant establir-se aquí.

La senzilla contractació, ràpida i sense excessives justificacions, és un dels atractius dels mini préstecs. Els diners s'obtenen de forma relativament àgil i fàcil, aspecte a valorar quan s'ha de fer front, precipitadament, a una despesa puntual i no es disposa de prou diners. També el fet que tothom pot recórrer a ells, fins i tot persones sense feina o, en alguns casos, que apareixen en llistes de morosos.

Amb tot, abans de confirmar un préstec d'aquest tipus s'han de tenir en compte diversos aspectes. Llistem els més importants:

€ Comparar: El subscriptor ha de valorar les ofertes de les empreses que atorguen aquests crèdits abans de decidir-se per un a través d'un comparador de mini préstecs. Estudiar els honoraris que cobra, els interessos, les facilitats de pagament, si hi ha penalitzacions per amortitzar abans del termini pactat ...

€ Agilitat: Per norma, com menor sigui el volum de documentació que es demana per contractar una mini préstec, més ràpida serà la seva entrega. Fins i tot hi ha empreses que els atorguen en minuts després de recopilar i estudiar-la.

€ Facilitats en el lliurament: El prestatari hauria d'avaluar la comoditat en la forma de lliurament del crèdit. Si se li farà arribar per mitjà d'una transferència, si el podrà recollir en un caixer automàtic d'Hal-Cash, que envia diners a l'instant ...

€ Imports màxims: Moltes empreses dedicades a la concessió de mini préstecs tenen un import màxim per als clients que acudeixen per primera vegada. Se situa en els 300 euros. En posteriors sol·licituds, si s'han complert els terminis de lliurament anteriorment, solen ampliar els crèdits.

€ Aplicar el sentit comú: Donats els alts interessos que han de sufragar, els mini préstecs no s'haurien de convertir en una forma de pagament habitual. S'haurien d'utilitzar per afrontar extres puntuals, com serien el trencament d'un electrodomèstic, o per evitar impagaments que poguessin suposar el tall d'algun subministrament (com l'electricitat, l'aigua, el gas ...).