Tot i que ja està en funcionament des de fa 11 mesos, la Casa de l'Agricultura ha estat inaugurada recentment. Suposa la fi d'un camí i l'inici d'un altre?

El que representa és que el sector agrari pot gaudir d'una part del patrimoni que en molts casos no havia revertit en ell mateix. Quan hi va haver els traspassos de Madrid i de competències agràries el tema del patrimoni va quedar penjat, i es va acabar fent amb gairebé 20 anys de retard. Hi va haver una comissió liquidadora que es va dedicar a regalar, en molts casos, patrimonis a ajuntaments i entitats que no han fet l'ús adequat que tenia el decret que es va fer per a usos d'interès agrari. Alguns patrimonis s'han recuperat perquè hi hagi una instal·lació com la Casa de l'Agricultura amb les entitats més representatives del sector.

Vostè pensava fa 13 anys que la Casa de l'Agricultura seria algun dia una realitat?

La valoració que es va fer quan es van tirar endavant les vendes del patrimoni de les cambres locals donava per poder-lo dur a terme. El que passa és que cap a l'any 2000, quan vam constituir la Fundació de la Pagesia Catalana, el món de la construcció anava bé i el pressupost es va disparar. Llavors va anar baixant fins que es va decidir tirar-lo endavant. Vam fer un conveni amb el Govern, i al final ha pogut ser una realitat.

Una de les persones que han jugat un paper important en aquest projecte ha estat el bagenc Joan Casajoana, oi?

Sí, ell tenia la responsabilitat d'aquests temes dins de la Unió de Pagesos, i per això va tenir un paper important perquè es fes justícia en el tema patrimonial.

I el fet d'estar ubicada a Barcelona, tot i que allunyada del centre suposa cap problema?

Sempre es va dir que es faria aquí per fer justícia amb les cambres agràries locals. El sòl va ser un acord amb l'Ajuntament per 99 anys, ja que els interessava urbanitzar aquesta zona de la ciutat, i nosaltres buscàvem un espai. També s'havia parlat amb la Diputació de Barcelona que, juntament amb l'Ajuntament, disposaven d'un patrimoni ampli, i al final es va optar per aquesta ubicació.

De moment, l'edifici l'ocupen Unió de Pagesos, JARC, ASAJA i la Federació de Cooperatives Agràries, però el dia de la inauguració parlava de la possibilitat que hi hagués més entitats?

Encara hi ha un espai no ocupat. Potser quan es va fer aquest edifici es va comptar amb un espai que ara cada organització l'ha demanat en funció de les seves necessitats, i ha sortit que hi ha una zona disponible per a alguns consells reguladors o el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica. L'important és que l'edifici es construís, es posés en marxa i ara hem de donar rendibilitat i utilitat a la Casa de l'Agricultura. Com més s'ocupi, menys ens costaran a tots les despeses generades.

Què suposa per a vostè estar al capdavant d'aquest projecte? És un repte important?

El que va ser un repte és que es construís i s'acabés. Ara la situació és més fàcil, ja que les qüestions a tractar són de veïnatge i de temes comuns. Una cosa és la Fundació de la Pagesia Catalana, que podria fer altres projectes, i l'altra la gestió de l'edifici, que no deixa de ser com la d'una comunitat de veïns, també amb un president.

Com és la relació amb l'administració catalana? Com valora la gestió del conseller Pelegrí, que ha anunciat la celebració d'un debat monogràfic al Parlament?

És bo que es parli i es planifiqui el que cal fer, però també és bo que això s'acabi fent. La realitat econòmica és una, però hi ha coses en política que cal tenir en compte. Hi ha d'haver unes prioritats, i és una vergonya que encara no s'hagin pagat els interessos dels crèdits per al finançament dels darrers tres anys als ramaders. Quant a la relació amb el conseller pensem que s'hauria de poder parlar més dels temes que preocupen el sector agrari català. Ja fa dies que hi ha govern, però l'activitat parlamentària en la nostra temàtica està aturada, ja que la Comissió d'Agricultura no s'ha reunit cap cop. Sembla que el país estigui estancat, però hi ha coses del dia a dia a les quals cal donar una resposta adequada. Per exemple, ens interessa saber el pressupost agrari.