L'Escola de Capacitació Agrària (ECA) de Manresa ha organitzat aquest any un total de 16 cursos de formació, segons ha informat el departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, al qual pertany el centre bagenc. Entre aquests hi ha el curs sobre sistemes autònoms i eficiència energètica al món rural que va començar dimecres d'aquesta setmana, a la finca de Can Poc Oli.

L'electrificació "és bàsica per al desenvolupament rural i l'equilibri territorial, per això la importància dels sistemes autònoms d'energies renovables", tal com han indicat les mateixes fonts. A més, "el curs és especialment interessant per a persones que vulguin abastir d'electricitat zones rurals aïllades allunyades de la xarxa elèctrica, ja que en aquests casos encara és més immediat l'estalvi econòmic". L'energia elèctrica generada en un sistema autònom es fa servir per a l'autoconsum, per cobrir la demanda que hi ha en el mateix lloc de la seva producció.

El curs té una durada de 50 hores, durant les quals els alumnes inscrits aprendran les bases teòriques de l'energia solar fotovoltaica, l'energia eòlica i la minihidràulica; s'aprendrà com podem optimitzar aquests diferents sistemes combinats, i es realitzaran algunes pràctiques al taller i alguna visita a instal·lacions.

D'altra banda, també destaca el curs sobre jardineria municipal sostenible, que té com a objectiu innovar i crear una nova manera de plantejar certes qüestions de criteri i de salut en la jardineria pública que envolta els pobles i ciutats de casa nostra. Aquest curs, que també ja està en marxa i l'enorme interès que ha despertat, ha desbordat la capacitat prevista.

L'ECA de Manresa també ha organitzat aquest any 12 jornades tècniques. D'aquestes, destaca la que ha tingut lloc els dies 24 i 25 d'abril sobre fitoteràpia i aromateràpia ramadera. El veterinari francès Philippe Labre ha parlat sobre aquestes dues opcions de sanitat animal que a Catalunya no estan desenvolupades, tot i que cada vegada desperten més interès. L'any 2012, l'Escola Agrària de Manresa va dur a terme 12 cursos i 10 jornades tècniques, i va tenir la participació de més de 600 alumnes.