La col·lecció Dones mula de la dissenyadora manresana Míriam Ponsa va ser guardonada ahir amb el premi a la millor col·lecció de la passarel·la barcelonina 080. Aquesta és la cinquena vegada que Ponsa guanya aquest premi a la fira de la moda catalana, després d'haver-ho fet ja en l'edició del 2007, per Cor; el 2010 per Textura social; el 2011 per Les bugaderes i l'any passat per Transhumància.

La manresana explicava ahir a aquest diari que el premi "ha estat inesperat, aquesta vegada". I això és bo, diu la dissenyadora: "si no te l'esperes vol dir que que encara no has arribat a cap final, que encara saps que pots millorar". Agraeix un guardó que reconeix, diu, "la feina de tot l'equip de Miriam Ponsa. Ens diu que anem pel bon camí, que estem fent bona feina". El premi consisteix en 20.000 euros per comercialitzar la col·lecció guanyadora, que correspon a la temporada d'estiu 2015. "Em permetrà comprar teixits, produir les peces i anar a fires", diu Ponsa. En aquest sentit, confia que el prestigi acumulat i els contactes fets en aquesta última fira li permetin presentar la seva obra a la fira Tranoï, de París.

La idea per a Dones mula va sorgir durant les passades vacances de Setmana Santa. "Vam fer un viatge al Marroc en família, amb l'autocaravana. A la frontera amb Melilla vaig veure un munt de dones grans, carregades fins al capdamunt, fent una feina duríssima de transportar paquets d'una banda a l'altra de la frontera. Les vaig fotografiar i de seguida vaig saber que ja tenia tema per a la meva nova col·lecció, que vol ser un homenatge no reivindicatiu a aquestes dones, de qui vull donar a conèixer la feina".