La Comissió Europea ha obert aquest dijous un procediment d'infracció per contaminació a les mines de sal del Bages. "És un cas que afecta la regió del Bages, a Catalunya, és l'inici d'un procediment d'infracció perquè creiem que s'està incomplint de la directiva que regula el tractament dels residus de mina", ha confirmat el portaveu comunitari de Medi Ambient, Joe Hennon. "El problema és la sal que pot contaminar l'aigua", ha assegurat Hennon. Brussel·les ha enviat una carta a "les autoritats espanyoles", concretament al ministeri d'Afers Estrangers, donant-li dos mesos per respondre. Iberpotash ja ha respost que "respecta" el procediment de la CE però defensa que gestionen la sal "amb les millors pràctiques possibles".

Brussel·les obre aquest expedient a l'Estat espanyol "a partir de la denúncia d'un particular". "Després d'haver intercanviat informacions amb el govern espanyol i davant els indicis que s'hauria pogut cometre una infracció de la directiva que regula el tractament dels residus de mina, s'ha decidit obrir el procediment d'infracció", han explicat les fonts consultades. L'Estat té ara dos mesos de termini per respondre i si la resposta no és satisfactòria la Comissió Europea passarà a la següent fase, la de l'"avís motivat". Brussel·les aportarà aleshores "proves que s'està incomplint la legislació i que hi ha una infracció".

El sallentí Sebastià Estradé va denunciar l'Estat davant la Comissió Europea, el maig del 2013, per la "inactivitat" de la Generalitat a l'hora de fer front als "incompliments mediambientals" que, segons ell, provoca l'activitat extractiva de l'empresa minera Iberpotash. En la denuncia, Estradé, que llavors tenia 90 anys, va posar de manifest una "presumpta tolerància de l'administració amb Iberpotash respecte a l'acumulació incontrolada al llarg del temps dels recursos salins que es generen de l'activitat extractiva de potassa". Amb els anys, l'empresa minera ha anat acumulant els residus de sal de la mina de potassa de Sallent i el runam ha superat la muntanya adjacent del Cogulló i es pot veure des del poble. Ara, arran del veredicte de la CE, Estradé diu que "no lluito contra ningú, lluito perquè el país tiri endavant amb les mesures mediambientals imprescindibles". I remarca que "La qüestió d´Iberpotash s´ha de normalitzar d´una vegada".

El procediment

La carta que ha enviat la Comissió Europea a l'Estat espanyol ja forma part del procediment d'infracció, segons la normativa comunitària i el que ha indicat el portaveu de Medi Ambient, Joe Hennon. Tot i això, el portaveu de la CE, Fréderic Vincent, l'ha contradit, dient que "formalment no és encara un procediment d'infracció, és una carta per rebre més informació".

Si les autoritats espanyoles no responen satisfactòriament a les demandes de la CE, Brussel·les podria portar a l'Estat al Tribunal Europeu, d'acord amb el procés establert. Normalment, però, la immensa majoria dels estats rectifiquen d'acord amb les exigències comunitàries abans d'arribar als jutjats.