L'expresident de Gowex, Jenaro García, té un termini de 15 dies per abonar la fiança de 600.000 euros que li va imposar ahir el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz per no ingressar a la presó pel falsejament dels comptes de l'empresa, que ha demanat el concurs de creditors.

Jenaro García va comparèixer durant dues hores davant el jutge, en què va reconèixer que va falsejar els comptes de l'empresa de xarxes Wi-Fi i va simular facturacions amb empreses creades per a això que es gestionaven amb testaferros des del 2004. Així mateix, li va lliurar el seu telèfon mòbil, l'ordinador portàtil i documentació i es va comprometre a col·laborar amb la justícia.

Malgrat això, el magistrat entén que els delictes que li imputa podrien sumar més de deu anys de presó, de manera que això podria fer que García volgués "eludir l'acció de la justícia" i escapolir-se.

En aquest sentit, el jutge precisa que García podria haver comès un delicte societari en la modalitat de falsejament de comptes i també d'un relatiu al mercat dels consumidors, concretament el de falsejament d'informació econòmica i financera, així com un ús d'informació rellevant. A més d'aquesta mesura cautelar, Anticorrupció ha reclamat que se li retiri el passaport, se li prohibeixi abandonar el territori espanyol i comparegui mensualment en un jutjat.

Però el magistrat assenyala que, un cop dipositi la fiança, "es determinaran les mesures cautelars alternatives" i, en el cas que no la pagui abans de 15 dies, "s'ha d'acordar immediatament ingrés a la presó provisional".

La defensa de García no s'oposa a aquestes mesures, però creu que la fiança és "desproporcionada", ja que ha mostrat la seva intenció de "no sostreure's a l'acció de la justícia". Pedraz, per contra, assegura que la xifra és "oportuna i proporcionada", tenint en compte "la capacitat econòmica" de l'imputat, que ell mateix ha admès, i "més" quan disposa d'un compte a nom d'una societat a Luxemburg en el qual pot tenir uns fons "superiors als tres milions d'euros".

L'acte judicial no donava més informació sobre aquest compte, encara que en els registres del mercat alternatiu borsari (MAB) consta que la societat Biotelgy, controlada per García i amb seu a Luxemburg, és titular del 24,11% de Gowex.