El sallentí Sebastià Estradé, de 91 anys, que va denunciar l'estat espanyol davant de la Comissió Europea ha defensat aquest dijous que ell no lluita "contra ningú", sinó que lluita perquè "el país tiri endavant amb les mesures mediambientals imprescindibles. Segons aquest doctor en dret, la qüestió d'Iberpotash "s'ha de normalitzar d'una vegada" i, per això, va decidir "fer realitat la recepta de la Unió Europea que és: qui contamina, paga". Aquest dijous la CE ha anunciat que obrirà un procediment d'infracció a l'Estat per contaminació a les mines de sal de Sallent a partir de la denúncia d'Estradé i ha enviat una carta al Ministeri d'Afers Estrangers donant-li dos mesos per respondre.

Estradé va denunciar el maig de 2013 l'estat espanyol davant de la Comissió Europea per la "inactivitat" de la Generalitat a l'hora de fer front als "incompliments mediambientals" que, segons ell, provoca l'activitat extractiva de l'empresa minera Iberpotash. En la denúncia, el veí de Sallent, que llavors tenia 90 anys, va posar de manifest una "presumpta tolerància de l'administració amb Iberpotash respecte l'acumulació incontrolada de recursos salins que es generen de l'activitat extractiva de potassa". En concret, Estradé es referia a la muntanya de sal del Cogulló que hi ha al costat de les mines de Sallent.

Ara, un any després que Estradé interposés la denúncia, la Comissió Europea s'ha pronunciat i ha obert un procediment d'infracció a l'estat espanyol per contaminació a les mines de sal de Sallent. "És l'inici d'un procediment d'infracció perquè creiem que s'està incomplint la directiva que regula el tractament de residus de la mina", ha confirmat aquest dijous el portaveu comunitari de Medi Ambient, Joe Hennon. "El problema és la sal que pot contaminar l'aigua", ha assegurat. El veí de Sallent ha conegut la notícia a través dels mitjans de comunicació i per això assegurava aquest dijous a la tarda que encara no havia tingut temps de fer-se'n a la idea.

Estradé ha explicat en declaracions a l'ACN que abans d'arribar a Europa, ja havia portat el cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, qui li va donar la raó el 2011 i va exigir a Iberpotash un pla de restauració de la muntanya del Cogulló i una fiança, tot i que de moment no s'ha executat, ja que l'empresa va presentar un recurs de cassació. "Vaig creure que era imprescindible portar el tema a la Unió Europea per fer realitat aquella recepta de qui contamina, paga", ha explicat Estradé.

El veí de Sallent ha manifestat que, tot i la seva avançada edat, continuarà "lluitant" mentre pugui. Estradé considera que la qüestió d'Iberpotash "s'ha de normalitzar d'una vegada" perquè "no pot ser que jugui amb els costos baixos i l'explotació de la sal fer-ne sal d'alta depuració". "Si no saben com eliminar el residu, que pleguin", ha sentenciat Estradé, qui creu que "és indubtable que l'empresa dóna llocs de treball però, a canvi, se'ns emporten la riquesa del nostre subsòl".

A més, Estradé ha expressat que davant les crítiques que han patit alguns veïns acusant-los de posar en perill els llocs de treball que genera Iberpotash amb les denuncies presentades, considera que "per fer les coses ben fetes no perillen els llocs de treball, al revés, se n'haurien de generar més perquè faltaria la gent que es dedica al manteniment". Per això, el sallentí ha volgut deixar clar que no lluita "contra ningú" sinó que lluita "perquè el nostre país vagi endavant dins de les condicions de medi ambient que avui dia són imprescindibles".