La presidenta d'ASAJA, Rosa Pruna, ha assenyalat en roda de premsa que la collita de cereals d'enguany a Catalunya ha estat "irregular", sent el Bages la comarca més afectada "amb uns rendiments el 60% més baixos als d'un any normal, i també amb menys palla". En aquest sentit ha comentat que "hi ha hagut camps a Callús, per exemple, on solament s'han collit 450 quilos per hectàrea, quantitat per sota de l'habitual".

Pruna ha indicat que el Vallès Oriental amb uns rendiments el 50 % per sota del normal i Osona amb el 20 %, segueixen al Bages. Com a causes d'aquesta davallada de la collita en aquests indrets ha esmentat que "les pluges i la pedra de juny en aquestes zones més tardanes, especialment al Bages, han acabat d'afectar una collita ja malmesa per l'escassetat de precipitacions de la primavera".

A l'altre costat es troben comarques com el Berguedà, el Solsonès, el Ripollès i l'Anoia, on la collita "ha anat bé, segons ha declarat la presidenta d'ASAJA. L'organització agrària ha estimat que aquesta collita tan "irregular" farà que la previsió en el conjunt de Catalunya se situï en 1.120.000 tones, és a dir, el 30 % inferior a un any normal.

Baixa a l'Estat, puja a la UE

En aquest balanç de la collita que cada any fa Rosa Pruna, ha aprofitat per informar que en el conjunt de l'Estat espanyol la collita ha sigut de 19 milions de tones, el 22 % més baixa que l'any passat. A la Unió Europea (UE), en canvi, ha estat molt bona, el 2,3 % més que el 2013, amb 304,15 milions de tones. Per exemple, Rússia ha tingut molt bona collita, uns 100 milions de tones, de les quals 30 milions son per l'exportació. La presidenta d'ASAJA ha dit que a tot Europa s'ha sembrat el 5,16 % més de blat i el 7,08 % menys d'ordi.

Pruna ha ressaltat que des del 2012 els preus dels cereals han anat baixant, "i per tant s'han estabilitzat els preus dels pinsos per la ramaderia, i no hi ha tanta especulació". Així, la cotització de l'ordi va arribar als 245 euros per tona al juliol de fa dos anys i ara, aquest mes, estava a 174 euros per tona.

Per sectors, Rosa Pruna creu que el porcí "és el més actiu en preus, mentre que el vaquí de carn presenta uns preus a la baixa i poca demanda dels consumidors".

La presidenta d'ASAJA també pensa que les diferents administracions haurien de disposar d'una borsa per "a catàstrofes naturals, per ajudar els pagesos".