El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va assegurar ahir que s'està analitzant la cartera creditícia de l'adjudicat recentment Catalunya Banc, i que en el cas que es trobin irregularitats en l'atorgament dels crèdits, es remetran a la Fiscalia. De Guindos va fer aquesta consideració durant la seva compareixença a la comissió d'Economia del Congrés dels Diputats, en què va destacar l'"important deteriorament" que tenia la cartera creditícia de Catalunya Banc, que superava les pèrdues de tot el sector financer.

En la seva intervenció, el ministre va recordar que Catalunya Banc ha estat venuda separadament, d'una banda, la seva cartera creditícia, que tenia un valor de 6.400 milions d'euros, i de l'altra, la resta de l'entitat, que la setmana passada va ser adjudicada a BBVA per 1.187 milions d'euros.

Per al ministre, aquesta operació, que s'ha portat a terme després que el FROB realitzés un important sanejament de l'entitat, "imprescindible per a la venda", ha estat "positiva" i ha permès fer un pas més en la recuperació.

En aquest sentit, va destacar que la injecció d'ajudes públiques que ha rebut l'entitat, de 12.000 milions d'euros, ha permès garantir l'estabilitat del sector financer, i de l'estalvi dels clients. A més, de no haver venut l'entitat i haver liquidat, el cost hauria estat més gran, d'uns 18.000 milions d'euros, va dir el ministre, per a qui si la nacionalitzada s'hagués adjudicat en les anteriors dues subhastes que van ser suspeses, les ajudes que hagués necessitat haurien estat més grans. "La nostra actuació ha contingut el risc de contagi sobre el sector financer i l'economia", va manifestar de Guindos, per al qual ara la banca espanyola està sanejada, és solvent i està donant suport a la recuperació.

De la mateixa manera, el ministre va considerar que ara la banca és un sector clau per sortir de la crisi, i que sense les reformes dutes a terme "no hi hauria ni recuperació econòmica ni de l'ocupació".

"Fa dos anys, el sector financer era el llast", i ara "és el suport de la recuperació", va afegir De Guin-dos, que va assegurar que el sector, que ha recuperat la credibilitat i solvència, està ben preparat per afrontar les proves del Banc Central Europeu (BCE).

En aquest sentit, i respecte a les mesures aprovades pel govern per protegir els clients de les entitats nacionalitzades, el ministre va dir que més de 315.000 persones han recuperat la seva inversió en participacions preferents i deute subordinat. A més, més de 19.500 famílies s'han beneficiat de les polítiques de l'Executiu encaminades a protegir aquells que han perdut el seu habitatge o estaven en risc de fer-ho.

Així, s'han acceptat 2.124 dacions en pagament, i s'ha reestructurat deute a clients en 6.498 casos, des de la posada en vigor del codi de bones pràctiques el març del 2012. També, s'han adjudicat 927 habitatges de lloguer i s'han suspès més de 10.000 desnonaments, va concloure.

Les ajudes de Bankia

De Guindos va insistir que amb la desinversió de l'Estat a BFA-Bankia el govern espera recuperar la "immensa majoria" de les ajudes concedides al sector financer. No obstant això, caldrà esperar fins al final del procés per veure exactament quin és l'import recuperat, ha dit el ministre, que ha recordat que en l'últim any s'ha doblat l'acció de Bankia, entitat que ara és un "jugador fonamental" en l'economia espanyola. "Està ben gestionada i pot aprofitar de la recuperació de l'economia espanyola", va destacar el ministre sobre Bankia, de la qual va reiterar que espera que "per la seva privatització es puguin recuperar la immensa majoria de les ajudes" concedides al sector financer.