El Novo Banco, escissió del Banco Espírito Santo (BES) amb actius saludables, va començar ahir a funcionar enmig d'una polèmica entre els portuguesos, que es qüestionen en qui recaurà la factura de la seva recapitalització, taxada en 4.900 milions d'euros.

Per al govern conservador i el Banc de Portugal (BdP), les pèrdues seran només per als accionistes -i no per als dipositants o empreses amb crèdits del BES-, mentre que per a l'oposició, els últims a pagar seran, de nou, els contribuents. Aquesta solució "és la que defensa millor els contribuents, els dipositants i les empreses que treballen amb el BES", va dir el primer ministre, Pedro Passos Coelho.

La solució anunciada diumenge a la nit pel governador del BdP, Carlos Costa, implica la creació d'un "banc dolent", que es queda els actius de més mala qualitat del grup, i la del Novo Banco, que agrupa els actius saludables del que va ser el tercer banc privat més gran de Portugal. Per engegar el Novo Banco caldran 4.900 milions d'euros que sortiran, segons Costa, del Fons de Resolució, instrument creat el 2012 en el marc de la Unió Bancària europea i finançat per institucions financeres i bancàries portugueses. Això no obstant, aquest fons encara no disposa dels diners necessaris per recapitalitzar el nou BES, per la qual cosa haurà d'acudir part dels 6.000 milions encara disponibles del préstec de la troica de creditors destinats al sector financer portuguès, que ascendien a 12.000 milions.

El govern va assegurar que els fons d'aquesta ajuda financera seran reemborsats a través de "la venda de la nova entitat" i de les successives contribucions del sistema bancari i financer al Fons de Resolució, que encara són escasses (180 milions d'euros). El governador del BdP, en la línia del cap de govern, ha insistit que la solució al BES "no tindrà cap cost per a l'erari públic ni per als contribuents". Així i tot, l'oposició tem que el compte de reflotar el BES es traspassi als ciutadans, castigats amb gairebé un lustre de mesures d'austeritat amb retallaldes de serveis públics bàsics.

El Bloc d'Esquerra (BE) i el Partit Comunista Portuguès van ser els més crítics. Aquesta solució "posa en risc els diners dels contribuents per lliurar un banc net a privats. No ens sembla una solució acceptable", va afirmar la dirigent del BE Catarina Martins.