La Confraria dels Vins del Bages organitza moltes activitats durant l'any. Quines són les més curioses o originals que han fet?

Bé, activitats, més que curioses o originals, diria que són les que estan en la línia d'actuació nostra, com poden ser els tastos mensuals. També hem convocat fa poc un tast especial de roms. Aquests especials són tastos que surten del tema vínic per endinsar-nos en el món dels destil·lats, en funció d'una demanda d'un grup de socis.

El que ja és una tradició és el Sopar a la vinya. Com va sorgir i com ha anat aquest any?

El Sopar a la vinya neix d'una idea del grup d'amics que vam iniciar les activitats de la confraria. De cara a l'estiu i en època de calor, vam parlar de fer un sopar a l'aire lliure, i cercant un lloc algú va dir de fer-lo en una vinya. L'amic i soci Solergibert va oferir una de les seves vinyes, en concret la de Matacans a Artés, i des de llavors ens trobem una colla que ha anat augmentant. Aquest any, com algun altre, hem hagut de limitar el nombre d'assistents a 150. Ha anat molt bé, malgrat les previsions meteorològiques adverses.

La investidura de confrares és potser un dels actes més importants de l'entitat. Quins criteris es tenen a l'hora de triar-los? ?

La investidura de confrares és l'acte principal que fa la Confraria dels Vins del Bages. S'hi investeixen confrares de número (socis amb més d'un any d'antiguitat), confrares de mèrit (amb més de deu anys de presència a l'entitat i altres d'aliens a la confraria, però en els quals considerem uns mèrits dins del món vitivinícola) i confrares d'honor (persones destacades del món polític i social, que accedeixen a aparellar el seu nom amb el de la confraria).

Els vins del Bages són prou coneguts arreu, o encara resta molta feina per fer?

Els vins del Bages, amb 18 anys de vida emparats per la DO Pla de Bages, ja han fet un bon recorregut. A partir del moment en què van entrar en el mercat internacional, van participar en concursos i mostres i van aconseguir diversos guardons. D'altra banda, les altes puntuacions atorgades per diferents experts del món del vi, ens permet dir que tenen un bon reconeixement en els mercats interiors i exteriors. Una altra cosa és l'alta competència en aquest món que fa que sigui difícil col·locar els vins en mercats internacionals.