Catalunya produeix el 42 % de la carn de porc de tot Espanya, segons un informe de la patronal Pimec, que situa aquesta comunitat autònoma com la segona regió europea amb més caps de porc i més tones de carn produïda per habitant, només al darrere de Dinamarca.

A Catalunya, aquest sector inclou 4.367 explotacions porcines dedicades a l'engreix i 1.749 que es destinen a la reproducció, amb un total de 6,8 milions de caps de porc, fet que suposa el 27,2 % del total del país, segons dades del 2012. Catalunya va sacrificar l'any passat 18,4 milions de porcs i va produir 1,5 milions de tones de carn, gairebé la meitat del total de l'Estat. Quant al comerç amb l'estranger, Catalunya va exportar 30,7 milions d'euros en animals vius, al davant dels 21,8 milions importats.

L'any 2013 Catalunya va exportar carn i derivats del porcí per un valor de 1.898 milions, 28 cops més que no va importar, i presenta també en aquest punt un important superàvit en la balança comercial.

La sectorial Pimec Agroalimentària destaca que el preu del porc ha tingut un bon comportament al llarg d'aquests últims anys, i es va situar el 2013 en 1,8 euros per quilo, un valor que se situa per sobre de la mitjana de la Unió Europea, (UE) però que és una mica inferior a la mitjana espanyola.

Tot i així, la patronal subratlla que el sector ha de fer front a diverses problemàtiques, com l'augment sostingut del preu del pinso i de l'energia, la gestió dels purins o els retards en la recuperació de l'IVA per part de les empreses exportadores.