Les rebaixes de la temporada d'estiu han fet baixar els preus a Catalunya aquest juliol en vuit dècimes i la inflació interanual s'ha situat en el 0% pel comportament dels preus dels aliments frescos i de les gasolines que el juliol de l'any passat es van incrementar més que aquest, segons l'Institut d'Estadística espanyol. Per contra, a l'Estat, els preus van baixar nou dècimes el juliol i van situar l'IPC anual en camp negatiu fins arribar al -0,3%, un nivell que no es registrava des del setembre del 2010 (-0,7%). Aquest escenari mostra que l'IPC català es resisteix a entrar en el camp negatiu que ha entrat l'economia espanyola que aquest mateix any, el març, també es va situar en negatiu.

L'economia catalana es resisteix a què la inflació entri en camp negatiu on no ha entrat des de l'octubre de l'any passat i ho va fer en un -0,1% mentre que l'economia espanyola ho feia en un -0,3%.

El comportament a la baixa dels preus en termes anuals aquest mes de juliol han estat molt condicionats per l'evolució de tres cistelles de l'Índex de Preus al Consum (IPC): la cistella del transport, l'habitatge i els aliments frescos, per ordre de major a menor impacte.

La cistella del transport a Catalunya presenta una taxa positiva del 0,1%, un punt inferior a l'1,1% que va registrar el mes anterior de juny. Aquesta disminució s'explica a l'estabilitat dels preus dels carburants i els lubricants durant aquest mes de juliol, per contra de l'augment que es va registrar el juliol de l'any passat.

El segon impacte que ha condicionat la inflació anual a la baixa ha estat la cistella de l'habitatge on s'inclou els preus de l'electricitat. La taxa interanual d'aquest paquet ha registrat una taxa positiva de l'1,6%, també molt per sota, vuit dècimes, de l'indicador del mes anterior que va ser del 2,4%. Aquest comportament a la baixa ha estat influenciat per la caiguda dels preus de l'electricitat aquest any en contra d'un augment de l'any passat.

Fruites fresques, patates i olis a la baixa

Per últim, però no menys important, ha estat la cistella d'aliments frescos i begudes no alcohòliques que aquest juliol han caigut en taxa interanual l'1,2% mentre que el juny la caiguda va estar tres dècimes més moderada i va quedar en el -0,9%.

En aquesta cistella d'aliments frescos destaca l'evolució dels preus a la baixa de les fruites fresques, que aquest mes de juliol s'han incrementat menys que el juliol de l'any passat, a la vegada que també s'observa una caiguda de preus de les patates i els seus derivats i dels preus d'olis i greixos.

Una altra cistella que ha impulsat els preus a la baixa està vinculat el sector turístic i s'agrupa sota l'epígraf 'oci i cultura'. Aquesta taxa ha registrat una caiguda del-0,9% aquest juliol quan el juny la taxa es va situar en el -0,1%.

El tabac també ha influït en l'estabilitat dels preus aquest mes de juliol perquè els seus preus han pujat menys que el juliol de l'any passat i això ha suposat que la cistella de begudes alcohòliques i tabac hagi registrat una taxa interanual aquest juliol del 0,3% mentre que el juny va ser del 2%.

Rebaixes d'estiu

En relació a la caiguda de preus en termes mensuals, de juny a juliol, el descens ha estat marcat com cada mes de juliol per l'inici de la temporada de rebaixes a partir de l'1 de juliol, especialment en la cistella del vestit i el calçat. Aquesta cistella ha baixat els preus a Catalunya en un 13,4% i ja acumula durant tot aquest any un descompte del 16,1%.

Les rebaixes també han enfonsat els preus de la cistella d'utillatge de la llar, que han caigut en un -0,6%.

Un altre sector que tira avall els preus és l'habitatge pel comportament a la baixa dels preus de l'electricitat.

Els sector de les telecomunicacions i les tarifes per preparar la temporada d'estiu també han fet baixar els preus de la cistella de comunicacions que a Catalunya cauen l'1,2% en relació amb el mes de juny.

Inflació subjacent

Tot i això, la inflació subjacent, la que és calcula sense tenir en compte els preus dels productes ni els derivats del petroli i tampoc la cistella d'aliments frescos no elaborats s'ha situat en el conjunt de l'economia espanyola en una taxa del 0%, un índex similar al registrat el mes de juny.

Les úniques autonomies que han evitat entrar en el camp de la inflació negativa han estat les Illes Balears i Catalunya, les Illes amb un registra d'inflació anual positiu del 0,1% i Catalunya en l'estancament de la inflació en el 0%. La taxa anual d'inflació més negativa s'ha registrat a les comunitats de Navarra i Extremadura amb una taxa del -1%.

Demarcacions

Des les quatre demarcacions catalanes, dues han entrat en terreny negatiu en termes d'inflació anual, Lleida i Tarragona, -0,4% cadascuna d'elles, mentre que Girona i Barcelona comparteixen un IPC anual del 0,1%.

Barcelona

Els preus a Barcelona van caure el juliol en vuit dècimes i van situar la inflació anual en el 0,1%, una dècima per sobre de la mitjana catalana que va quedar fixada en el 0%.

Girona

A Girona el preus van caure sis dècimes i van situar la taxa anual també en el 0,1% positiva com Barcelona, una dècima per sobre de la catalana.

Lleida

A Lleida els preus van caure 1,1% el juliol en relació amb el mes de juny i van deixar la taxa interanual en el -0,4%.

Tarragona

Per últim, a Tarragona els preus van caure cinc dècimes i van deixar un IPC anual del -0,4%, igual que en el cas de Lleida.