16 de agost de 2014
16.08.2014

La fortuna oculta dels multimilionaris

Les grans fortunes tenen comptes 'off shore', fundacions i hòldings que dificulten que els experts sàpiguen qui hi ha darrere

18.08.2014 | 07:38

L'1 per cent més ric del planeta ho és literalment més enllà de tota mesura, i priva els països de milers de milions de dòlars d'ingressos tributaris i oculta els canvis en la desigualtat mundial.

Les investigacions impulsades de forma independent per l'economista del Banc Central Europeu Philip Vermeulen i Gabriel Zucman, de la London School of Economics, mostren que la riquesa dels súper rics -oculta en paradisos fiscals i amb un "no sap-no contesta" en els qüestionaris- està subestimada. Si es corregeixen errades similars en les dades d'ingressos, gairebé desapareixen els avanços assolits del 1988 al 2008 per reduir la bretxa que separa els rics dels pobres del món, va revelar una investigació del Banc Mundial.

"Sempre vam sospitar que hi havia una mica de subestimació de l'1 per cent superior", va dir Joseph Stiglitz, economista guanyador d'un premi Nobel i autor d'El preu de la desigualtat. "Hi ha una consciència creixent que el nostre sistema és injust".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit