Després de dos anys fatídics i just quan el musclo es trobava en les condicions òptimes és en l'escenari en què ha aparegut un cru episodi de marea vermella que manté tancats el 86 % dels polígons "bateeiros", el 40 % de les zones de "marisqueig" i que ha reduït l'activitat a les fàbriques de conserves.

El sector muscler afronta aquesta situació amb "un gran pessimisme", en paraules del president del Consello Regulador, Francisco Alcalde, que viu amb una gran preocupació un episodi en el qual "les previsions són difícils i en aquest cas no hi ha gaires bones perspectives que remeti", segons indica en declaracions a l'agència Efe.

Així les coses, els "bateeiros" viuen aquests dies pendents de les anàlisis del Intecmar, l'organisme de la Xunta que realitza diverses anàlisis diàries.

"Ens hi va tot en això i tampoc tenim una altra cosa que fer", reconeix el Javier Blanco, president de l'agrupació Virxe do Rosario de Vilaxoán, en Villagarcía, que es lamenta que "hi haurà polígons que estaran molt de temps tancats. És un dur cop per al sector".

En qualsevol cas, encara queden sis polígons oberts dels 51 que hi ha a la zona i el musclo que d'ells s'extreu es torba en unes perfectes condicions.

Aquest és precisament el missatge que vol deixar clar la Conselleria del Mitjà Rural i del Mar. El seu titular, Rosa Quintana, recalcava ahir mateix que "l'Intecmar està fent controls diàriament que permeten saber amb tota seguretat que el producte que surt al mercat no va a provocar cap dany al consumidor". El procés que se segueix en l'institut autonòmic és molt escrupolós, segons explica a Efe la seva directora, Covadonga Salgado.