studiar a l'estranger amb una beca Erasmus, a més de ser una experiència enriquidora en molts nivells, ajuda després els joves al mercat laboral, ja que redueix a la meitat les seves probabilitats d'estar aturats durant un llarg període de temps, segons un estudi sobre el programa. Així, es trenca la llegenda urbana que aquest tipus d'intercanvis només serveixen a l'estudiant per passar-se uns mesos de festa subvencionada per l'estat.

Aquesta és una de les conclusions d'un estudi d'impacte sobre el programa europeu Erasmus per a la mobilitat d'estudiants i docents, realitzat a partir d'entrevistes a uns 57.000 joves per part de la Comissió Europea (CE), i que està previst que es publiqui a final de setembre, van informar fonts comunitàries.

L'informe "demostra que als Erasmus els va millor en el mercat de treball" i que "tenen la meitat de probabilitats de ser aturats de llarga durada en comparació amb els [estudiants] que no van a l'estranger", indiquen les fonts.

A més, asseguren que els joves que gaudeixen d'aquest tipus de beca "tornen als seus països d'origen no només més segurs i més tolerants cap a altres cultures, sinó també més curiosos, amb més possibilitats de resoldre problemes, amb millors habilitats organitzatives i major facilitat per adaptar-se de manera ràpida a noves situacions".

L'informe és el primer que analitza amb tanta minuciositat les repercussions de sortir a l'estranger amb una beca Erasmus en incloure un major nombre d'entrevistats i basar els resultats en una avaluació dels propis participants, que analitzen el seu comportament, actitud i habilitats, abans i després de l'experiència. D'aquesta manera, "aporta resultats més fiables que altres estudis anteriors", segons les fonts.

Les darreres xifres del programa Erasmus, corresponents al curs 2012-2013, demostren que la iniciativa no ha perdut interès amb els anys, sinó tot el contrari, ja que el nombre de participants va superar els 268.000, el 6 % més que el curs anterior, cosa que va significar un nou màxim històric.

En el cas dels estudiants espanyols, per primera vegada en una dècada es va produir una lleugera caiguda entre el 2012 i el 2013. Tot i això, Espanya va ser un any més l'Estat membre que més estudiants va enviar a l'estranger (39.249).

En el curs immediatament anterior havien sortit a estudiar a altres països de la Unió 39.545 espanyols amb una beca Erasmus. "El relativament petit descens pot ser el resultat de factors lligats a la situació econòmica a Espanya, inclosos els canvis en les disposicions estatals de cofinançament, però no disposem d'evidències d'investigació per confirmar si aquest és el cas", van indicar les fonts.

Van afegir que per a l'any acadèmic 2013-2014 "les autoritats espanyoles han destinat un nivell similar de cofinançament per als estudiants que el 2012-2013, de manera que la CE no espera que es produeixi una nova caiguda".

De cara a 2014-2015, van afegir les fonts, "les autoritats espanyoles han desenvolupat un nou enfocament destinat a mantenir el nombre d'estudiants Erasmus, tot i la difícil situació pressupostària".

En particular, "han decidit reduir la durada mitjana del període a l'estranger, de manera que estigui més en línia amb la durada mitjana a altres països, és a dir, uns sis mesos", van dir.

Segons la CE, "això no hauria de reduir les oportunitats per als estudiants espanyols amb menys mitjans. En primer lloc, perquè aquests estudiants rebran un nivell de beca europea més alt per ajudar els seus costos de viatge i de vida a l'estranger". En segon lloc, van assenyalar, "perquè Erasmus + augmentarà el suport a la preparació lingüística, per garantir que els estudiants seleccionats tenen prou nivell en l'idioma d'instrucció o de treball i que puguin gaudir d'una experiència".

Al setembre s'estrena el nou programa Erasmus +, que durarà fins al 2020 i oferirà a més de quatre milions d'europeus oportunitats d'estudiar, formar-se, fer pràctiques laborals i realitzar activitats de voluntariat a l'estranger.

En termes de pressupost, Erasmus+ disposarà de 14.700 milions d'euros, el 40 % més que l'actual programa. Segons les fonts, l'impacte del nou pressupost es produirà a partir del 2016, mentre que en els cursos anteriors serà similar a l'existent actualment.