El sector turístic de la Catalunya Central fa un balanç positiu de l'ocupació que hi ha hagut aquest estiu a les cases rurals del territori. Alguns dels allotjaments han pogut penjar el cartell de complet durant tot el mes d'agost. És el cas de les cases que formen part de l'Associació per al Desenvolupament de l'Alta Anoia, que, segons la seva presidenta, Mireia Bertran, "les sensacions d'aquest any són més bones que les de l'any passat". El mes d'agost, doncs, ha permès remuntar una temporada que va començar amb ocupacions que rondaven el 50% durant el mes de juliol. El sector també ha notat un increment del turista estranger, que bàsicament prové de França, Bèlgica i Holanda.

L'Associació per al Desenvolupament de l'Alta Anoia ha fet un balanç molt positiu de la temporada d'estiu i la seva presidenta, Mireia Bertran, ha constatat que enguany ha estat "millor" que la temporada passada. Les cases rurals que formen part de l'entitat han pogut fer ple durant tot l'agost i també han tingut ocupacions elevades durant el mes de juliol. Tot i que Bertran considera que la comarca de l'Anoia no està prou promocionada turísticament, l'empresària ha subratllat que "els turistes un cop descobreixen el territori, acostumen a repetir". Segons Bertran, en els últims anys les estades ja no són tan llargues i els visitants "fan estades d'una setmana com a molt".

Des de l'Associació de Turisme Rural del Solsonès (TRAS), la seva presidenta, Pilar Bielsa, també fa un balanç positiu de la temporada estiuenca, tot i que encara no tenen les dades d'ocupació definitives. Segons ella, la primera quinzena d'agost ha estat la més forta i la que ha registrat les ocupacions més elevades. Igual com han constatat des de la resta de les comarques de la Catalunya Central, al Solsonès també han notat una consolidació del turisme estranger, provinent sobretot de Bèlgica i França.

El cas del Berguedà és similar als anteriors. El president de l'Associació de Turisme Rural del Berguedà, Jordi Pellicer, ha valorat la temporada d'estiu de manera positiva. Tot i que admet que la primera quinzena de juliol i la última d'agost "han costat més d'omplir", la segona quinzena de juliol i les tres primeres setmanes d'agost han registrat ocupacions al voltant del 90%.

Tot i que el balanç és positiu, Pellicer no s'atreveix a parlar de recuperació en el sector, "és massa aviat", ha afirmat. "Encara notem força les conseqüències de la crisi en els turistes provinents de Catalunya i l'Estat espanyol", ha puntualitzat. Mentre que abans "era normal contractar les cases per quinzenes", d'ençà de l'inici de la crisi els turistes han passat a llogar-les per setmanes, "i aquesta tendència encara es manté". Pel que fa al turisme estranger, que representa un 50% del total, ha anat lleugerament a l'alça.

Un dels destins preferits pels turistes, tan estrangers com locals, durant els mesos d'estiu és Montserrat. L'any passat el recinte monàstic i la muntanya de Montserrat van superar els 2,3 milions de visitants i enguany s'espera consolidar aquesta xifra. Tot i que al juliol es van registrar ocupacions del 60%, durant el mes d'agost l'ocupació a l'Hotel Abat Cisneros i a les Cel·les Abat Marcet ha estat superior al 80%.