La campanya de la renda del 2014 comença el dimarts 7 d'abril, just després de Setmana Santa per a prop de 3,5 milions de contribuents catalans. Tot i que el govern espanyol ha aprovat canvis fiscals en els últims mesos per fer donar sortida a la profunda crisi econòmica dels últims set anys, la majoria de les reformes són d'aplicació en aquest exercici del 2015 i, per tant, afectaran no a la declaració que es començarà a fer aquest abril sinó a la declaració que s'haurà de presentar durant el segon trimestre de l'any pròxim, adverteix Concha Forteza, gestora fiscal i comptable d'Archs Assessoria i Gestió. Les poques novetats d'aquest any afecten bàsicament a la dació en pagament i a les preferents.

La renda d'aquest any és una renda ''continuista'' de la declaració del 2013 i totes les modificacions que s'han sentit, que son moltes, com la tarifa de la declaració de l'IRPF, i d'altres que afecten a tractaments de determinats productes seran d'aplicació a partir del 2015 i per tant tindran el seu efecte en la declaració del 2016, segons reflexiona Forteza, membre del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya.

L'experta fiscal afirma que les dues novetats més destacades de la campanya d'aquesta any afecten a un nombre limitat de contribuents que són els afectats per productes híbrids financers com les preferents i deute subordinat i els que han estat implicats en processos de dació en pagament. Novetats que per tant estan relacionades en el sector financer.

La novetat de les preferents afecta al tractament que reben les pèrdues que han acumulat els inversors en aquest tipus de producte. Fins ara, aquestes pèrdues de les preferents només es podien compensar amb pèrdues de productes similars mentre que aquest any, el govern espanyol, ha legislat que aquestes pèrdues patrimonials es puguin deduir dels guanys obtinguts derivats de l'estalvi o rendes de capital.

D'aquesta manera, de forma excepcional, una pèrdua patrimonial es pot compensar amb rendes derivades de l'estalvi, cosa que afavoreix molt més al perfil de l'inversor estàndard de les preferents que tenen un perfil de petit estalviador i amb poca experiència en productes financers complexos.

Dació en pagament

La segona novetat més rellevant d'aquest any afecta a les famílies que s'han vist immerses en processo de dació en pagament. Fins ara, les persones que havien fet una dació en pagament es trobaven no només amb el problema que es quedaven sense el seu habitatge habitual i a la ruïna, sinó que a més, pel tractament fiscal que té la dació en pagament, la immensa majoria d'afectats es trobaven en un guany patrimonial derivat de la transmissió del pis al banc que havia de tributar com a tal guany patrimonial davant d'Hisenda.

Forteza explica que la dació en pagament no deixa de ser una transmissió d'un immoble que produeix un guany patrimonial. Per exemple, si es fa la dació en pagament d'un pis amb una hipoteca de 300.000 euros, i d'aquesta obligació només s'han pagat 150.000 euros, el guany patrimonial de la transmissió és de 150.000 euros que ha de tributar en aquest concepte. Per tant, fins ara, l'afectat per una dació en pagament es trobava que a mes de perdre el pis havia de tributar per uns guanys patrimonials. Amb la reforma, aquest guany patrimonial està exempt de tributació sempre i quan quedi demostrat que sigui l'única propietat immoble que tingui l'afectat.

A partir del 7 d'abril comença la campanya de la renda i de patrimoni de la declaració del 2014. A partir d'aquell dia es podran presentar via telemàtica els esborranys i les declaracions que s'hagin fet en el programa Padre de l'Agència Tributària.

Cita prèvia a partir del 6 de maig

Les peticions telefòniques per acordar una cita prèvia amb personal de l'Agència Tributària per fer la declaració de la renda es podran començar a fer el 6 de maig i el període de cita prèvia finalitzarà el 29 de juny, just el dia abans del termini màxim de presentació de la declaració de la renda que està fixat per al 30 de juny. En cas de no presentar la declaració en els terminis establerts, el contribuent rebrà una sanció per part de l'Agència Tributària.

Tot i no ser una novetat d'aquest any, Forteza recorda que la deducció per la compra d'un habitatge es manté vigent sempre que la compra de l'actiu immobiliari s'hagi fet abans de l'1 de gener del 2013.

També es recorda que els premis de la loteria tributaran en un 20% en els premis superiors als 2.500 euros, i que els aturats que per constituir una empresa hagin capitalitzat la prestació de l'atur aquest ingrés d'un cop està exempt al 100% sense cap limitació.