Una possible independència de Catalunya no beneficiaria ningú, segons la revista nord-americana "Forbes", que veu amb "considerable escepticisme" l'aspiració del president català, Artur Mas, de crear un Estat independent.

"Una potencial ruptura entre Catalunya i Espanya no beneficia els Estats Units, ni Europa, ni Espanya, ni en últim terme Catalunya", afirma la revista d'informació econòmica en el seu número d'aquesta setmana, que coincideix amb una visita de Mas a Nova York per promoure el seu pla independentista.

En l'article, titulat "Catalunya i els costos de la independència", l'especialista en política internacional Daniel Runde assenyala que el pla del president català hauria de "ser més que una notícia de farciment aquí als Estats Units".

"En un moment en què Europa es troba enmig d'una tempesta política i financera d'envergadura, l'aspiració del president Mas de crear un estat català independent hauria de ser vist amb considerable escepticisme".

Segons l'autor, director del Projecte sobre Prosperitat i Desenvolupament del Centre d'Estudis Internacionals i Estratègics (CSIS) de Washington, "la realitat és que una Catalunya independent hauria d'afrontar un divorci d'Espanya complicat".

"L'economia de Catalunya -adverteix- patiria un cop dur. Els catalans haurien d'assumir una part important del deute d'Espanya. Aquest repte seria encara més complicat per la necessitat de trobar una divisa diferent a l'euro, atès que Espanya vetaria l'entrada de Catalunya a la unió monetària".

"Simplement per aquesta raó -afegeix-, per no esmentar la inestabilitat política, es produiria probablement un èxode de multinacionals i d'empreses espanyoles a altres regions d'Espanya".

A més, subratlla l'article, "una Catalunya independent tindria, per les mateixes raons, moltes dificultats per entrar a l'OTAN".

Runde considera que "els dirigents catalans, el senyor Mas inclòs, no han presentat amb honradesa aquests costos als votants catalans".

El text recorda que "fa menys d'un any, i davant una decisió similar sobre la independència nacional, el 55 per cent dels escocesos van votar en contra d'abandonar el Regne Unit".

Abans de la votació, destaca, el president dels EUA, Barack Obama, "es va pronunciar públicament contra la independència d'Escòcia".

"Pot ser que el Govern actual de Catalunya -remarca- usi el seu debat nacional per aconseguir concessions de Madrid, però aquest és un joc perillós".

L'article admet que Catalunya produeix el 20 per cent del producte interior brut (PIB) d'Espanya, però assegura que "també és la regió més fortament endeutada, i ha requerit diversos rescats del Govern central".

Runde conclou que atès que "aquest assumpte és tan desconegut" als EUA, Artur Mas "obtindrà una educada però limitada audiència" a Nova York, on "se li haurien de plantejar preguntes dures sobre com la independència de Catalunya afectaria realment el seu poble i les seves oportunitats per a una prosperitat a llarg termini".