Catalunya va exportar al mes de febrer passat per un valor total de 4.990 milions d'euros, una xifra que suposa el 2,7% més que en el mateix mes de l'any passat. Aquest increment comporta, a més a més, un nou rècord exportador per a aquest mes, però, tot i així, el dèficit comercial va repuntar també el mateix mes el 6,9 % en comparació del mes de febrer del 2014.

Segons les dades publicades ahir pel ministeri d'Economia i Competitivitat, aquest dèficit comercial català, equivalent a 1.211,3 milions d'euros, s'explica perquè les importacions van ser superiors a les exportacions, atès que les primeres van créixer el 3,5 %, fins a sumar un total de 6.201 milions.

El balanç dels dos primers mesos d'aquest any, gener i febrer, també ofereix un augment del dèficit comercial a Catalunya, en aquest cas del 4,9 %, equivalent a 2.160 milions d'euros, perquè les exportacions catalanes van augmentar l'1,9 % respecte al mateix període de l'any passat mentre que les importacions ho van fer el 2,4%.

En un comunicat, el departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat va ressaltar ahir que aquest increment del 2,7% interanual registrat al febrer és superior al de la mitjana de la zona euro (2,6%) i representa el 25,1% de les vendes a l'exterior fetes per les empreses del conjunt de l'estat espanyol. "Es tracta del millor inici d'any quant a les vendes de les empreses catalanes a l'exterior", va ressaltar la Generalitat en el comunicat en el qual també va destacar l'impuls del sector de l'automoció (+ 8,2 %) i de la química (+ 2,8 %). Al conjunt de l'Estat, el dèficit comercial va augmentar el 4,3% en els dos primers mesos de l'any respecte al mateix període del 2014, i va registrar un saldo de 4.633,4 milions d'euros.

L'increment del dèficit comercial a Espanya es va produir perquè les vendes a l'exterior es van mantenir sense canvis, mentre que les importacions van augmentar el 0,4% gràcies a la millora de l'activitat industrial i a l'enfortiment del consum.