La recuperació de l'economia tot i ser ''dèbil'' està donant un tomb a la tendència de presentació d'expedients de regulació a Catalunya que per segon any consecutiu baixa i a més ho fa amb el percentatge més important des de l'inici de la crisi, segons CCOO. El nombre d'EROs presentats el 2014 va ser de 1.676 expedients, un 58,94% menys que els 4.082 que es van presentar el 2013. Es tracta del descens més important des de l'inici de la crisi el 2008. A més, el nombre de persones afectades per aquests EROs també va experimentar un descens ''molt important'' (66,9%). Totes les comarques van registrar descensos d'EROs menys les Garrigues que va ser l'única que els va veure augmentar. A la Catalunya central, l'Anoia és on més continuen afectant els EROs i a l'Alt Urgell, on han descendit més.

Les comarques amb més incidència real d'EROs

L'estudi de CCOO inclou una estadística que relaciona el nombre d'expedients de regulació amb el nombre d'establiments empresarials per comarques. D'aquesta manera, han defensat els autors de l'estudi, s'aprecia amb més coherència la incidència dels ERO per territori.

Amb aquesta estadística, la taxa d'incidència indica que la major incidències d'EROs es dóna a les comarques del Montsià, Alt Camp, Les Garrigues, Ribera d'Ebre, Urgell, Pallars Jussà, Ripollès, Pla d'Estany i Anoia, en ordre decreixent.

En canvi, les demarcacions amb una incidència menor correspon a les comarques de l'Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Priorat, Noguera, Baix Penedès, Conca de Barberà i Alt Urgell.

La que menys incidència efectiva té d'EROs és el Barcelonès. Cachinero ha explicat que l'economia diversificada que té el territori de la capital catalana i el seu efecte de capitalitat fa que el teixit productiu tingui una ocupació més estable i major qualitat.

L'estudi de CCOO també presenta una gràfica on es pot apreciar que l'increment del PIB coincideix amb una baixada dels expedients de regulació a les empreses.

El cas de la comarca de les Garrigues, que és l'únic territori de Catalunya on es veu un increment del nombre d'expedients de regulació, no és ''significatiu'' per als autors de l'estudi 'Impacte de la crisi a les comarques de Catalunya 2014' elaborat per CCOO.

José Cachinero, secretari d'Acció Sindical i Política Sectorial de CCOO, ha explicat que a les Garrigues es tracta d'un increment en una comarca amb poca activitat econòmica i on possiblement només amb la presentació d'un ERO per part d'una empresa hagi fet créixer el percentatge d'EROs.

El ''rellevant'', segons els autors de l'estudi, és que a totes les comarques de Catalunya es registra una caiguda significativa del nombre d'expedients que van del 30% de descens a la Ribera de l'Ebre a decreixements del 100% a les comarques de l'Alta Ribagorça, El Pallars Sobirà i el Priorat.

Baixen tant el nombre d'expedients de regulació presentats, amb una caiguda del 58,9%, la més important de tota la crisi, com també el nombre de persones afectades per aquests expedients que es va situar en el 2014 en 22.571 persones, amb un descens del 66,9%.

A més, José Cachinero ha destacat que contràriament al que passava durant la part més cruel de la crisi, on la majori d'expedients era de rescissió, en el 2014 el 80% dels expedients presentaven mesures correctores temporals i només un 20% va optar per la rescissió del contracte.

Sectors

Per sectors, els serveis és el que més EROs va presentar l'any passat amb 901 expedients, i una caiguda del 60,12% en relació amb les xifres registrades en el 2013. L'altre sector amb més expedients ha estat la indústria, amb 509 expedients i un descens del 57,12%. El sector de la construcció va presentar 233 expedients, un 59,27% menys i l'agricultura 33 expedients, un 48,44% menys.

Cachinero ha explicat que tot i el descens aquest 2014 d'EROs, amb 1.676 expedients, aquest nombre està ''molt per sobre'' del nombre d'expedients que es presentaven abans de la crisi. En concret, l'any 2008 el nombre d'EROs va ser de 861 expedients, gairebé la meitat dels presentats en el 2014.

Tot i això, el sector industrial és l'únic que el 2014 va registrar un nombre d'expedients de regulació similar als nivells precrisi, 509 expedients aquest 2014 contra els 491 que es van presentar el 2008.

Cachinero explica que aquesta xifra indica que el sector industrial és l'únic que té una ocupació de més qualitat i amb contractes més estables i això ve a indicar que és el sector que ha de ''treure al país de la crisi'' per la seva gran ''capacitat exportadora'', ha defensat.

Presència sindical menys acomiadaments

El dirigent sindical ha destacat que en les empreses on la representació sindical és destacada s'imposen més els expedients de regulació per ''corregir'' les baixades de la demanda i el seu impacte en la facturació de l'empresa, mentre que en les empreses on no està present el sindicat, especialment les pimes, els empresaris opten pels acomiadaments individuals.

Salvador Clarós, coordinador de l'estudi, ha coincidit amb aquest diagnòstic de Cachinero i ha explicat que els EROs han estat uns ''amortidors'' durant la crisi per evitar acomiadaments massius. Aquests expedients, en empreses amb presència sindical, han servit per implantar mesures correctores, mentre que els empresaris de pimes han optat pels acomiadaments.

Cachinero ha advertit que aquesta baixada del nombre d'EROs no suposa que s'està davant d'una recuperació ''sòlida''. De fet, l'escenari és d'una recuperació ''dèbil'' i amb una ocupació precària i temporal. Les dades d'acomiadament individual, que han pres el relleu als EROs d'extinció, indiquen que el 2014 el nombre total d'acomiadaments individuals va ser de 48.904 persones, amb un descens menor del 10,4%, molt per sota del 66% de caiguda dels afectats en el cas d'EROs.

El dirigent sindical ha defensat que la via per consolidar una recuperació ''sòlida'' ha de passar per increments salarials per sobre dels nivells que defensa en l'actualitat la patronal, perquè amb més salaris hi hauria més consum i una recuperació més accelerada. D'altra banda, Cachinero també ha demanat una recuperació dels nivells de crèdit perquè les empreses puguin invertir.