Unes 300 persones han sortit al carrer aquest migdia a la capital del Bages amb motiu de la manifestació de l'1 de maig convocada per la Coordinadora per la Transformació Social.

Els manifestants a la cruilla entre el Passeig i Guimerà

La protesta ha arrancat amb tres quarts d'hora de retard amb crits contra Telefónica, en solidaritat amb els tècnics subcontractats de Movistar, i contra els grans sindicats. Els manifestants han llegit un manifest contra CCOO i UGT i han fet pintades a la seu de Tous al carrer Guimerà, de Telefónica i han llançat pintura contra l'edifici sindical.

Acció contra la seu de Tous al carrer Guimerà durant la manifestació convocada per la CTS a Manresa

Augment salarial i ocupació de qualitat, reivindicacions d'enguany

Augment salarial per als treballadors, una ocupació de qualitat i més protecció social per a les persones que poden patir atur crònic. Són els tres eixos centrals d'enguany.

En el manifest unitari de CCOO i UGT de Catalunya, els sindicats denuncien que la crisi econòmica i financera, que han patit "principalment els treballadors", encara no és "cosa del passat". Els convocants adverteixen que les xifres macroeconòmiques volen amagar una realitat de milions de persones a l'atur, amb un percentatge de gairebé el 50% de desocupats de llarga durada i un 40% que no reben cap prestació.

Els sindicats també lamenten que "la millora teòrica de l'economia del país no es veu reflectida en els nostres salaris rebaixats", mentre centenars de famílies han d'afrontar desnonaments perquè no poden pagar les quotes de la seva hipoteca. El manifest assenyala que actualment s'ha convertit "la precarietat de les condicions laborals en un signe de modernitat, quan no és altra cosa que explotació".

"Coneixem els responsables que han fet possible un dels retrocessos més brutals que hem patit els treballadors d'aquest país. Són els responsables d'impulsar reformes laborals contra la classe treballadora per generar un profund desequilibri a favor del poder dels empresaris i en detriment de la qualitat en la contractació, dels salaris dignes, de la negociació col·lectiva i dels drets socials", sentencia el document signat pels dos principals sindicats de Catalunya.

Davant d'això, els representants dels treballadors reclamen "la creació d'ocupació de qualitat, amb drets i uns salaris dignes", juntament amb la derogació de la reforma laboral i altres mesures com la "llei mordassa", que pretén limitar la capacitat de la societat de manifestar-se, reivindicar els seus drets i plantar cara als poderosos". També demanen el fi de les retallades i les privatitzacions en els serveis públics i exigeixen "que no s'aprofiti la crisi per desmantellar l'estat del benestar".

"Per tot això, CCOO i UGT de Catalunya fem una crida perquè aquest Primer de Maig esdevingui la demostració que el moviment obrer, les organitzacions sindicals i el conjunt dels treballadors i les treballadores no estem disposats a fer cap pas enrere en la defensa dels nostres drets. Que no retrocedirem en la nostra lluita per la justícia social. Que no abandonarem el combat per una societat millor", conclou el manifest.