Un grup de catalans de diferents sectors professionals, antics treballadors de les caixes desaparegudes i economistes estan dissenyant el llançament al mercat de la Caixa Catalana. L'objectiu és recuperar, en forma de cooperativa de crèdit, l'extinta figura de les caixes per fer "un banc social, de proximitat i inclusiu", segons ha explicat Joan Olivé, un dels impulsors inicials d'aquest encara projecte.

Els promotors d'aquesta Caixa Catalana van presentar el seu projecte anit al Col·legi d'Economistes. Per posar en marxa aquesta nova caixa encara cal molt de temps i "anant tot bé" l'obertura de la primera oficina no es faria abans del 2016, diu Olivé. Caixa Catalana s'inspira en el model valencià de Caixa Popular. Olivé defensa la necessitat de recuperar per al sistema bancari les figures de les caixes que tan bona funció van fer per aconseguir que cap ciutadà quedés exclòs del sistema financer.

El projecte Caixa Catalana impulsat per l'Associació per a la nova Caixa Catalana Cooperativa de Crèdit encara és molt incipient i en l'acte d'aquest dijous a la seu del Col·legi d'Economistes els promotors es van limitar a llançar la idea per donar-la a conèixer i captar l'interès d'usuaris potencials.