El president d'ICL Iberia -el hòlding propietari d'Iberpotash- José Antonio Martínez Álamo, ha reclamat que el Govern aprovi el Pla Director Urbanístic (PDU) del Bages abans del final de la legislatura. "El PDU s'ha de tirar endavant immediatament, ja que els canvis electorals poden modificar les coses i aquest és un projecte de país", ha demanat Martínez Álamo en relació al Pla Phoenix, que preveu una inversió de 450 milions d'euros per reactivar la mineria a la comarca. Durant un acte aquest divendres al Cercle d'Infraestructures, el dirigent d'Iberpotash també ha sol·licitat que es millorin les connexions ferroviàries del Bages amb el corredor mediterrani i el Port de Barcelona.

Martínez Álamo ha recordat que al Bages hi ha actualment la capacitat de produir 1,5 milions de tones anuals de sal vacuum, de la màxima puresa, a partir de l'any vinent. El president d'ICL Iberia ha assenyalat que la seva empresa ja té compromesa la venda d'aquest producte a la companyia AkzoNobel. "No podem esperar més a tenir les infraestructures per transportar a Europa aquests materials de manera eficient, amb vagons de més capacitat i millors connexions amb els ports de Tarragona i Barcelona", ha reclamat Martínez Álamo. Igualment, el directiu ha demanat "una legislació que permeti aquest desenvolupament econòmic i governs decidits que facin planificacions urbanístiques i ambientals que afavoreixin aquestes possibilitats".

El dirigent d'Iberpotash ha recordat que la potassa és un mineral molt preuat que es troba al subsòl de Catalunya i l'ha qualificat com "l'or del país". Així mateix, també ha destacat que la sal és "un recurs mineral de primer nivell". En aquest sentit, Martínez Álamo ha assenyalat que l'economia catalana té la possibilitat de posar a mercat de manera competitiva aquest recurs, però adaptant-ho a les necessitats del segle XXI i en el marc de la "reindustrialització" del país.

Martínez Álamo ha explicat que el Pla Phoenix és "un projecte fet al territori i pensat al territori per una empresa que genera 2.000 llocs de treball directes entre propis i subcontractats i 5.000 indirectes i que ha permès superar la crisi en millors circumstàncies que altres sectors". El projecte Phoenix "farà que els dipòsits salins no augmentin sinó que es vagin reduint progressivament. L'entrada al mercat de la sal va ser una decisió important de la multinacional per unir desenvolupament econòmic i sostenibilitat ambiental, ja que el nostre somni és que no quedi ni un gram de sal a les muntanyes del Bages", ha sentenciat.

Iberpotash veu la mà de la competència darrera de les querelles

Durant la conferència, Martínez Álamo ha suggerit que la competència nacional i internacional d'Iberpotash està utilitzant "totes les vies possibles per retardar aquest projecte, que ha despertat passions malintencionades que aniran a més davant la seva falta de competitivitat". En acabar el col·loqui, el secretari del consell d'administració d'Iberpotash i director de l'assessoria jurídica de l'empresa, Joan Güell, ha relacionat les querelles contra directius de la companyia amb maniobres de la competència, però ha assegurat que tenen "la consciència tranquil·la" per haver treballat d'acord amb el que marca l legislació.