La UGT assegura que els joves poden arribar a cobrar un salari que pot estar el 40 % per sota del que percep un treballador més veterà per fer la mateixa feina, segons ha denunciat aquest sindicat amb motiu de la celebració aquest dimecres del Dia Mundial de la Joventut.

El sindicat denuncia el govern espanyol per "arraconar" els joves del mercat laboral, i critica les mesures aprovades, com el Pla de Garantia Juvenil, que, amb dades fins al 31 de maig, només ha estat capaç de treure de les llistes de l'atur el 17% del joves menors de 25 anys. La UGT assegura que les mesures del govern només deixen dues opcions als joves: o la contractació precària o l'emigració "obligada". La UGT explica que si s'observen les estadístiques fins al mes de maig del ministeri d'Ocupació i Seguretat Social es veu que hi ha 60.094 resolucions positives de contractes emparats pel Pla de Garantia Juvenil, cosa que suposa l'"insuficient" 17,44 % dels 344.464 joves menors de 25 anys inscrits a l'atur en el conjunt de l'estat espanyol, i el 7,8 % si es relaciona amb els 767.200 aturats de l'Enquesta de Població Activa (EPA).

L'estudi de la UGT no inclou dades disgregades per autonomies. No obstant això, a Catalunya al maig hi havia 33.380 joves menors de 26 anys registrats a l'atur, i 119.300 persones menors de 25 anys, segons l'EPA.

La nova normativa del Pla de Garantia Juvenil inclou els joves menors de 30 anys, tal com va reclamar la Generalitat i recomana la Unió Europea.

La UGT considera que és "imprescindible" un pla de xoc juvenil capaç de generar ocupació de qualitat i unes retribucions dignes per a la qualificació d'aquest col·lectiu, per evitar que els aboqui a incrementar la seva pobresa i desigualtat o a una emigració "obligada". L'estudi s'ha publicat la vigília del Dia Mundial de la Joventut, que se celebra avui, després que fa 30 anys l'ONU instaurés aquesta jornada per sensibilitzar la població mundial.

Amb relació a les dades de l'EPA, l'estudi destaca que el segon trimestre la taxa d'atur dels joves era del 47,68%.