El Bundestag (cambra baixa alemanya) va donar ahir llum verd amb una àmplia majoria al tercer rescat grec, després que el Govern exigís ajustos a Atenes per a romandre en l'euro i recordés als diputats la seva "responsabilitat" amb Europa.

Dels 585 diputats presents a la cambra, 454 (78%) van dir "sí", enfront dels 113 que van votar en contra -la majoria dels 64 parlamentaris de l'Esquerra i 63 del bloc conservador de la cancellera Angela Merkel- i 18 parlamentaris es van abstenir.

El ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, encarregat de defensar la postura de l'Executiu, va oscil·lar en el seu discurs entre els arguments merament econòmics i els polítics a més llarg termini, i no va amagar els seus recels davant del Govern del primer ministre grec, Alexis Tsipras, ni els potencials riscos del rescat.

"El debat no és fàcil. Hi ha raons a favor i en contra tant de caràcter polític com econòmic", va dir en l'arrencada de la seva intervenció Schäuble, la cara més visible a Alemanya i Brussel·les del sector més exigent amb Atenes, en un gest de complicitat també amb els crítics entre les seves files. No obstant això, l'executiu alemany va advocar pel "sí" perquè a Atenes ha fet un "canvi fonamental" en les últimes setmanes, ja que el programa de rescat inclou "reformes nombroses i extenses" que en gran mesura han estat aprovades "a priori" pel Parlament hel·lè i per "responsabilitat europea".

"Sota aquest context, podem i hem de recomanar aquest acord", va afirmar Schäuble, que malgrat que considera que "no hi ha garanties que tot funcionarà", va assegurar que "seria irresponsable no permetre un nou començament per a Grècia".