La nova planta de sal vacuum al municipi de Súria (Bages) es posarà el marxa el primer trimestre de 2016. L'empresa ICL, matriu d'Iberpotash, i AkzoNobel, una de les principals productores d'especialitats químiques, han signat un acord per a la producció i comercialització de sal 'vacuum' i potassa blanca. Aquest acord preveu la comercialització d'1,5 milions de tones anuals d'aquest tipus de sal per part d'AkzoNobel i 50.000 tones de potassa blanca produïdes i comercialitzades per ICL. Aquest acord, que també inclou la construcció per part d'ICL de dues plantes de producció a les instal·lacions de Súria, ha arribat aquest dimecres després que les autoritats de competència donessin llum verda.

L'acord signat per AkzoNobel Industrial Chemicals i la filial d'ICL a Espanya, ICL Iberia, preveu la producció per part d'ICL, i la comercialització per part de AkzoNobel, de 1,5 milions de tones anuals de sal 'vacuum' d'alta qualitat. A més, 50.000 tones de potassa blanca seran produïdes i comercialitzats per ICL. La sal 'vacuum' d'alta qualitat s'utilitza en una gran varietat d'aplicacions en la indústria química, així com per a especialitats en les indústries d'aliments i pinsos. Els acords estableixen que ICL finançarà i construirà dues plantes de producció a les seves instal·lacions situades a Súria. Cada planta permetrà la producció de 750.000 tones de sal 'vacuum'. La primera planta està prevista que entri en funcionament al primer trimestre de 2016 i la segona al 2018.

El president CEO de ICL Fertilizers, Nissim Adar, ha manifestat que l'acord "aportarà un valor afegit a les activitats a ICL Iberia a llarg termini" i que té "importants avantatges ambientals per les instal·lacions del Bages". Adar ha afegit que la cooperació amb AkzoNobel "permetrà recuperar potassa addicional així com produir aquesta sal d'alta qualitat". Per la seva banda, Nils van der Plas, Director General de la Unitat de Negoci de la Sal a AkzoNobel, ha manifestat que aquest acord proporciona a la seva empresa "una posició forta i estratègica al sud d'Europa". També ha afegit que "com a líders reconeguts en sostenibilitat", treballaran juntament amb ICL per "garantir els beneficis de l'expansió de la mina de Súria".