El 2013 va marcar un punt d'inflexió en l'economia de la comarca del Bages, que va deixar de destruir ocupació per primera vegada des de l'inici de la crisi. Aquesta és una de les conclusions d'un estudi elaborat per la Cambra de Comerç de Manresa en col·laboració amb l'Ajuntament de la ciutat. Entre el 2009 i el 2013 el Bages va perdre prop de 1.150 empreses i gairebé 6.000 llocs de treball, però si es té en compte la diferència entre els anys 2012 i 2013, en aquest període només s'han destruït 23 empreses i, en canvi, s'han creat 346 llocs de treball. Tot i així, el president de l'ens cameral, Pere Casals, avisa que "la remuntada serà difícil i llarga perquè les empreses han perdut musculatura".

"No hem sortit de la crisi, però tampoc és un desastre". Així ho ha manifestat el president de la Cambra manresana durant la presentació de l'estudi 'Creixement econòmic i activitat empresarial al Bages 2009-2013. L'Índex de Dinamisme Empresarial'. Un informe que conclou que a l'any 2013 es va moderar molt la caiguda del nombre d'empreses, l'ocupació generada va canviar de tendència i va augmentar, i que el Valor Afegit Brut es va mantenir pràcticament estable. Casals ha afirmat que els darrers anys "hi ha una certa inflexió" però que "la remuntada de veritat no ha començat".

Una comarca industrial

Aquesta nova edició de l'estudi torna a mostrar el Bages com una comarca industrial, on més del 40% del Valor Afegit Brut del sector privat és generat per la indústria. Un sector que, segons Pere Casals, ha demostrat que "té resistència" però que necessita més capital respecte a altres sectors i això fa que es recuperi "més lentament". La indústria al Bages presenta una dinàmica més positiva que la del conjunt de Catalunya entre els anys 2009 i 2013, i destaquen de manera especial l'activitat minera i la indústria auxiliar de l'automòbil, que genera prop d'un 6% del VAB comarcal.

Els serveis es mantenen estables generant més del 50% del Valor Afegit Brut del Bages. L'estudi mostra com les empreses d'aquest sector tendeixen a guanyar dimensió però perden productivitat en termes reals respecte el 2009. Així, el 2013 el 68% de les unitats empresarials del Bages pertanyen al sector serveis, amb un total de 7.620 empreses. En general, el dinamisme del sector és lleugerament menor que al conjunt de Catalunya. Casals creu que, tot i que s'ha vist incrementat, el turisme "no es potencia prou" i pensa que "encara hi ha molt camí per recórrer".

Internacionalització i finançament

L'estudi constata que l'any 2013 la base d'empreses exportadores del Bages s'estabilitza al voltant del 10%, similar al conjunt de Catalunya, i arriba fins al 23% si tenim en compte només el sector industrial. Casals creu que, el fet de tenir un bon índex d'internacionalització a la comarca, ha fet que alguns sectors "no hagin notant tant la crisi" i que si altres països es recuperen més ràpid "hi pot haver una certa acceleració".

Pel que fa a la situació financera de les empreses del Bages, es confirma que els darrers anys aquestes han reduït els seus nivells d'endeutament passant d'una mitjana del 61% al 47%. Tot i així, el tècnic responsable de l'estudi, Jaume Ferrer, avisa que "hi ha una quarta part de les empreses que els falta capital perquè presenten endeutaments del 84%" i no poden demanar més recursos econòmics assolint uns nivells poc sostenibles.