Els preus van pujar a Catalunya de tres dècimes aquest novembre en relació amb l'octubre i van deixar una inflació anual plana del 0%, tres dècimes més alta que la registrada a l'octubre, segons l'Institut d'Estadística espanyol. Les raons que expliquen aquest comportament a l'alça de la inflació, que a Catalunya abandona el perfil negatiu que acumulava els últims tres mesos, han estat el preu de les gasolines, que s'ha estabilitzat per contra de la baixada de l'any passat, i l'augment de la factura elèctrica davant el descens del novembre del 2014. A l'Estat, els preus van pujar quatre dècimes en termes mensuals i van deixar una taxa d'inflació anual del -0,3%, quatre dècimes mes alta que l'octubre.

Catalunya acumulava tres mesos seguits d'inflació negativa que va començar a l'agost amb un -0,1%, el setembre amb el -0,5% i a l'octubre amb el -0,3%.

Al conjunt de l'estat espanyol, al novembre s'ha tancat amb una inflació negativa del -0,3%, quatre dècimes més alta que la registrada a l'octubre. Tot i això, i amb aquesta taxa, des del mes d'agost s'acumulen quatre mesos seguits d'inflació en zona negativa.

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) justifica les raons de l'increment de la inflació bàsicament pel comportament dels preus de les gasolines, que aquest novembre s'han estabilitzat en contra del descens que es va poder veure al novembre de l'any passat, i la factura elèctrica, que aquest novembre s'ha incrementat, mentre que el 2014 va baixar.

Un altre factor que ha ajudat a escalfar la inflació han estat els preus de la cistella d'oci i cultura, on es troben inclosos els viatges organitzats que aquest any han baixat preus en menor mesura que ho van fer l'any passat, cosa que respon a una millora de l'entorn econòmic que fa que els preus dels paquets turístics tinguin una tendència progressiva a l'alça.

En concret, les xifres publicades per l'INE indiquen que la cistella de l'habitatge ha registrat una taxa anual aquest mes de novembre a Catalunya del -1,8%, 1,7 punts més alta que la fixada a l'octubre que va ser del -3,5%.

En relació amb la cistella del transport, on s'inclou el comportament de les gasolines, la taxa interanual al novembre va ser a Catalunya del -4,7% 1,1 punts més alta que la registrada a l'octubre.

La baixada de preus dels aliments frescos en relació amb l'octubre ha ajudat a frenar l'ascens de la inflació. Així, a Catalunya la taxa anual d'aquesta cistella de productes frescos s'ha quedat al novembre en el 2% quatre dècimes per sota del 2,4% que es va registrar a l'octubre. En aquest capítol destaca la caiguda de preus de les llegums i de les verdures fresques, segons subratlla l'INE.

La inflació subjacent, aquella que no té en compte els preus dels productes frescos i dels combustibles, s'ha situat al novembre a l'estat espanyol en l'1%, una dècima per sobre que la taxa registrada a l'octubre. L'INE no facilita dades desagregades per autonomies de la inflació subjacent.

En relació amb el comportament de preus en termes mensuals cal destacar l'increment de preus de la cistella del vestit i el calçat, que consolida la campanya d'hivern, mentre que en el sentit del descens de preus intermensuals s'observa la cistella d'aliments frescos que cauen el 0,4%.

La informació publicada aquest dimarts per l'INE coincideix en part amb l'avançada per aquest mateix organisme el 27 de novembre on s'encertava en la taxa anual del -0,3% mentre que no ha estat així en el comportament de la taxa mensual que finalment ha estat d'un increment de quatre dècimes quan s'havia previst un creixement de tres dècimes.

Demarcacions

Barcelona ha estat l'única demarcació catalana que en aquest mes de novembre ha trencat la tendència de dos mesos seguits amb un perfil negatiu de l'IPC. Els altres territoris segueixen acumulant una inflació negativa i ja encadenen quatre mesos seguits en signe negatiu.

Els preus a Barcelona s'han incrementat de tres dècimes al novembre en relació amb el mes d'octubre i han tancat el període amb una inflació positiva del 0,1%, cosa que suposa deixar enrere dos mesos seguits de signe negatiu. La taxa del 0,1% d'aquest novembre és dues dècimes més alta que la registrada a l'octubre en aquesta demarcació que va ser del -0,1%.

Girona

A Girona, els preus han pujat de tres dècimes i la taxa d'inflació anual s'ha quedat en el -0,3%, cosa que suposa encadenar quatre mesos seguits d'inflació negativa. Aquesta taxa anual del -0,3% està cinc dècimes per sobre del mes d'octubre (-0,8%). Tot i això, la demarcació de Girona acumula 16 mesos seguits, des de l'agost del 2014, amb inflació negativa o amb una taxa del 0%.

Lleida

Lleida ha vist com els preus augmentaven de quatre dècimes fixant una inflació anual del -0,3%, quatre dècimes més alta que el -0,7% que es va registra a l'octubre. En aquest cas, les comarques lleidatanes acumulen quatre mesos seguits d'inflació en negatiu.

Tarragona

Finalment, en el cas de Tarragona els preus van créixer aquest mes de novembre d'una dècima en relació amb l'octubre i la taxa d'inflació anual es va situar en el -0,4% cosa que suposa encadenar quatre mesos seguits d'inflació negativa. Aquesta taxa anual a Tarragona està cinc dècimes per sobre de la registrada a l'octubre (-0,9%). Tot i així, les comarques tarragonines acumulen 19 mesos seguits, des del maig del 2014, amb taxes d'inflació negativa o del 0%.