El sector de la construcció a l'estat espanyol "ha desterrat" la paraula crisi, segons va assegurar ahir el director general de l'Institut de Tecnologia de la Construcció (ITEC), Francisco Diéguez, que preveu que el sector tancarà l'any amb un creixement del 2,4%, que augmentarà fins al 4,4% el 2016. Les perspectives per als anys 2017 i 2018 apunten a un creixement del 4% i del 3,3%, respectivament.

No obstant això, Diéguez va explicar que, encara que ja no es pot parlar de crisi, no es pot negar que aquesta "continua projectant la seva ombra sobre el mercat de la construcció", ja que la crisi ha estat dura i cal tenir en compte que els increments previstos es comparen amb nivells molt baixos.

Així, mentre en plena bombolla de la construcció aquest sector podia suposar al voltant del 15% del PIB de l'economia espanyola, el 2014 va ser del 7,4%, percentatge similar a aquest any.

Durant la presentació de l'informe de l'ITEC, que pertany al grup Euroconstruct, format per 19 instituts europeus, es va posar de manifest que aquest any al conjunt de l'estat es faran 45.000 visats d'habitatge nou i que entre el 2017 i el 2018 es pot arribar a 80.000, encara lluny de la mitjana europea, de 150.000 habitatges. Una altra dada és que la despesa en construcció per habitant i any a Europa és de 3.200 euros, mentre que a Espanya se situa en 1.600 euros.

El segment de l'edificació residencial està tenint més predisposició a la nova promoció d'habitatge, el repunt de vendes comença a esgotar l'excedent en algunes zones puntuals, i a més els preus han aturat la seva caiguda i el crèdit reapareix per als projectes de menor risc. Malgrat això, encara no estem en un escenari òptim i per a aquest any s'espera un creixement del 3,3% i del 10% el 2016, mentre que, a mitjà termini, la reanimació del mercat del terra permet posar les bases perquè es pugui créixer el 5% el 2017 i el 4% el 2018.

En l'edificació no residencial continuen sense aparèixer signes convincents que el flux de projectes creix de manera palpable, cosa que crea un contrast amb la intensa activitat del mercat d'inversió majorista, que segueix apostant per comprar actius en zones principals, anticipant-se a un repunt de la demanda i de les vendes que comença ara. Així, aquest any es tancarà amb una caiguda del 4%, encara que el 2016 s'espera un creixement del 3,5%, si, final- ment, el sector de les oficines acaba de sortir de la letargia, i del 4% l'any 2018.

Quant a l'enginyeria civil, ITEC destaca que aquest subsector s'ha beneficiat de les eleccions d'aquest any i aquest segment, que va créixer el 2014 el 3,1%, tancarà aquest any amb el 6%. No obstant això, el panorama canviarà l'any que ve, ja que les administracions no estan en condicions de prolongar el sobreesforç inversor dels últims mesos i perquè, segons el ITEC, l'administració central podria posar en qüestió l'estratègia d'infraestructures del país. El 2016, l'enginyeria civil podria créixer un 1,6%, si es continua avançant a un ritme moderat l'obra iniciada i, si progressivament es van donant les condicions per anar incorporant la inversió privada, es podria aspirar a uns nivells sobre el 3% per a l'horitzó 2017-2018.

Respecte a la construcció al conjunt d'Europa, l'exercici 2015 serà el segon any consecutiu que el sector registra un creixement, 1,6%, encara que hi ha països importants, com França, que continua en recessió aquest any, i sis països més, entre ells Itàlia i Alemanya, que han aconseguit, amb dificultats, superar la producció del 2014.