L´empresa manresana Macsa, especialitzada en la fabricació d´equips làser per a l´etiquetatge, codificació i marcatge de productes, està ultimant l´adquisició dels antics serveis centrals de Caixa Manresa al polígon de Santa Anna de Sant Fruitós de Bages, segons ha pogut saber aquest diari. La compra es farà per 5,2 milions d'euros i comportarà que Macsa transportarà a la planta tota la seva producció.

L´operació, que no ha estat confirmada de manera oficial ni per l´empresa ni per CatalunyaCaixa (l´actual propietària de les instal·lacions), estaria a punt de la signatura definitiva, i només quedarien pendents alguns serrells per fer-la pública. L´oficialització de l´operació es notificarà probablement la setmana que ve.

Regió7 ja va avançar el passat mes de maig la intenció de CatalunyaCaixa de posar a la venda l´edifici de Santa Anna, que va ser el símbol del procés de creixement i de la influència territorial de la desapareguda entitat manresana. Tot apuntava en aquell moment que l´empresa més interessada en adquirir les instal·lacions era d´alt contingut tecnològic i amb recorregut internacional, un perfil que encaixa amb el de Macsa.

En aquell moment, fonts de CatalunyaCaixa van recordar que l´edifici es posava a la venda en el marc del procés de desinversions a què instava la Unió Europea a les entitats recapitalitzades amb fons públics. Les mateixes fonts asseguraven que el pla de l´entitat era que l´edifici passés a mans d´alguna empresa del Bages, per «col·laborar a donar continuïtat empresarial al territori».

Inaugurat el 1993

Els antics serveis centrals de l´extinta Caixa Manresa van entrar en funcionament el mes d´abril del 1993, sota la presidència de Valentí Roqueta. Es tracta d´una parcel·la de 16.340 metres quadrats, dels quals 9.450 construïts. Té dues plantes i un soterrani i compta amb un ampli espai per a aparcament i una zona de jardí.

El consell d´administració de Caixa Manresa va aprovar el 1992 la construcció d´un edifici que es presentava aleshores amb «la capacitat tecnològica adequada per encarar els reptes del 2000», segons deia llavors el president de l´entitat. Un edifici que havia de concentrar diversos departaments i serveis de l´entitat. El pressupost de l´obra va ser de 1.300 milions de pessetes, uns 7,8 milions d´euros, 6 dels quals van ser destinats a l´obra civil. La inauguració oficial dels serveis centrals va tenir lloc el 29 de juny del 1993, en un acte que va ser presidit pel llavors conseller d´Economia de la Generalitat, Macià Alavedra.

L´edifici va acollir els serveis centrals de l´entitat fins a la seva desaparició, el 2010; el 17 de maig d´aquell any es va celebrar en la seva sala d´actes l´assemblea general que va donar el sí a la fusió de Caixa Manresa amb Caixa Catalunya i Caixa Tarragona.

Pèrdua de protagonisme

Amb la fusió, el centre operatiu va passar a acollir la gestió dels fons de pensions de la nova caixa i una part dels serveis informàtics de l´entitat, i s´hi va ubicar la direcció territorial de la nova entitat. Dels 160 empleats de Caixa Manresa que treballaven a Santa Anna abans de la fusió es va passar a un centenar.

Amb les posteriors reestructuracions internes de CatalunyaCaixa, l´edifici va anar perdent protagonisme, fins que al final del 2013 l´entitat el va desocupar. El desembre d´aquell any, CatalunyaCaixa, avui ja propietat del grup BBVA, anunciava la creació d´una renovada direcció territorial que ja tenia com a seu l´edifici principal de l´antiga Caixa Manresa, al primer tram del passeig de Pere III.

El març del 2014, CatalunyaCaixa va retirar del pirulí de l´edifici el darrer logotip que quedava visible de Caixa Manresa. L´entitat va repintar de negre a un logo que havia donat visibilitat territorial als antics serveis centrals.

Projecció internacional

Macsa és una de les empreses amb més projecció de la Catalunya central. La passada primavera, va ser seleccionada per participar al programa Elite, que organitza la Borsa de Londres per impulsar el desenvolupament financer d´empreses d´alt potencial que tinguin aspiracions a créixer als mercats internacionals.

Creada el 1983, Macsa va facturar l´any passat 23,5 milions d´euros, enfront dels 19,5 de l´any anterior. Aquest 2015 el preveu tancar amb 26 milions. «I podem créixer més», diu Antonell.

L´empresa, amb un total de 120 empleats (70 dels quals al Bages), té instal·lacions a Manresa, Sant Joan de Vilatorrada i Sabadell, a més de delegacions pròpies a Singapur, la Xina i Portugal. Macsa, que té presència a una setantena de països d´arreu del món, exporta el 60% de la seva producció.

L´empresa va ser premiada els anys 2013 i 2014 als European Business Awards, uns guardons que reconeixen les millors pimes per estat.