Els preus dels aliments es van mantenir estables el febrer passat respecte al gener, tot i la forta pujada del dels olis vegetals, que va ser compensada amb les caigudes del sucre i els productes lactis, segons va informar ahir la FAO. L'índex de preus de productes bàsics elaborat per l'Organització de l'ONU per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) es va situar en 150,2 punts el febrer, gairebé sense canvis respecte al mes anterior, però el 14,5% menys que en el mateix període del 2015.

Els preus dels olis vegetals van pujar el 8% mensual i van aconseguir el seu major nivell des del juny passat principalment per l'oli de palma, que es va encarir el 13% davant la caiguda de les reserves al sud-est asiàtic i les males perspectives de producció per als propers mesos. També el preu de la carn es va incrementar lleugerament en un mes, fins als 148,2 punts, enmig d'increments en les carns bovina i de porc, i de baixades en les de pollastre i oví, segons la FAO.

Per contra, els preus van disminuir el 6,2% per al sucre, a causa principalment de la millora de les condicions de la collita al Brasil, el principal productor i exportador del món.

La mateixa tendència a la baixa va seguir el preu dels productes lactis, que va caure el 2,1% respecte al gener, davant la feble demanda de la Xina i la important oferta exportadora. Els cereals es van abaratir lleugerament el febrer i, en concret, el del blat ho va fer l'1,5% influït per la lenta activitat comercial i les expectatives que el subministrament sigui continu per part dels exportadors per al que resta de campanya.

D'acord amb les últimes projeccions, la FAO espera que la collita de blat es contregui l'1,4% aquest any a causa en part a la reducció de les plantacions d'hivern a Rússia i Ucraïna, si bé la Xina i el Pakistan mantindran la seva producció i és previst que la de l'Índia es recuperi.