Les empreses que tenen més dones en els llocs directius són més rendibles que aquelles que tenen cúpules sense presència femenina, segons un informe sobre la paritat de gènere en l'entorn corporatiu elaborat per l'Institut Peterson per a l'Economia Internacional i el Centre d'Estudis EY.

El treball de camp, dut a terme l'any 2014 en 21.980 empreses de 91 països i que es va presentar aquesta setmana a Madrid, posa de manifest que una empresa rendible amb el 30% de dones en llocs d'alta direcció pot incrementar el seu marge net de benefici fins a un punt percentual més que aquelles companyies de característiques similars en les quals no hi ha dones que ocupen llocs directius.

Aquest resultat millora si es valora l'impacte conjunt sobre empreses rendibles i no rendibles, ja que l'informe assenyala que en aquest cas les companyies podrien augmentar fins a 6 punts el benefici net. En aquest context, d'acord amb les empreses estudiades, el 60% de les companyies que hi ha al món no té presència femenina en els consells d'administració; al voltant del 50% no té dones en llocs executius i menys del 5% té com a presidenta o consellera delegada una dona.

En el cas de l'estat espanyol, l'informe mostra que només el 14% de les empreses tenen dones en els consells d'administració; el 13% inclouen dones en llocs executius i només el 3 % de les companyies té una dona exercint de presidenta o consellera delegada. D'acord amb la Llei d'Igualtat espanyola, les dones haurien d'ocupar el 40 % dels llocs en els consells d'administració segons el principi de "presència equilibrada", que no és vinculant. A Europa, els països que tenen la representació més alta de dones en els consells directius són Noruega i Islàndia, amb el 40 i el 51% respectivament. A aquests països els se- gueixen Itàlia (24%), Finlàndia (23%) i França (19%).

En l'àmbit global, i per sectors, els que presenten els percentatges més alts de dones en els càrrecs executius són el financer, el sanitari, el de serveis públics i el de les telecomunicacions, amb una mitjana d'entre el 16 i el 18% de dones en llocs executius i del 12 al 14% en llocs d'alta direcció.

En el costat oposat, les àrees d'activitat que tenen menys representació femenina són les relacionades amb l'energia (8%), les matèries primeres (10%), els serveis industrials (10%) i la tecnologia (12%).

Així, l'estudi destaca que la grandària de l'empresa i les polítiques nacionals per a l'educació en igualtat de gènere i la conciliació són factors que tenen un impacte positiu en el lideratge femení, la qual cosa contribueix en el fet que les empreses obtinguin millors resultats.

A més a més, l'informe remarca la importància de legislar un sistema de quotes que sigui eficaç, flexible i estable.