El nombre de dones aturades registrades a l'atur està tornant a créixer tant al conjunt del país com a la Catalunya Central, i ja se situa a prop del 58% del total en comarques com el Moianès (57,7%) i l'Anoia (57,42%). Segons les darreres dades facilitades per la Diputació de Barcelona, corresponents al mes de febrer passat, el percentatge de dones sense feina al Berguedà respecte del conjunt de persones aturades a la comarca és del 54,4%, i del 52,76% al Bages. Només al Solsonès hi ha més homes aturats que dones, ja que aquestes suposen el 48,4% del total (amb dades de l'Idescat, corresponents, en aquest cas, a la mitjana del 2015).

Les últimes dades d'atur consoliden, doncs, una tendència iniciada en els últims gairebé tres anys (en el cas de l'Anoia i el Bages; anterior, en el cas del Berguedà) d'increment continuat de l'atur femení respecte del total comarcal. Abans de la crisi, l'atur femení se situava per sobre del 60% en totes les comarques del territori central, i arribava a més del 68% en el cas del Berguedà. Amb l'arribada del tsunami laboral, que va afectar majoritàriament la construcció i la indústria, sectors amb majoria de presència d'homes, el percentatge d'aturats respecte d'aturades es va anar equiparant, i a la majoria de comarques el nombre d'homes a l'atur va tendir a ser, a partir del 2009, superior al de dones, més habituals en llocs de treball del sector serveis. Amb excepcions, com la de l'Anoia, on la presència molt majoritària de les dones a la indústria tèxtil, la més castigada al territori per la crisi, ha mantingut durant tots aquests anys percentatges de dones superiors al d'homes a l'atur.

Des de la primavera del 2013, en el cas del Bages (del 2012, en el del Berguedà), el percentatge de dones a l'atur respecte del total va tornar a remuntar. Els sindicats apunten a la cadenciosa recuperació del sector industrial com el factor que està tornant a desequilibrar la balança de l'atur per sexes.

Les dones, a més, assumeixen un altre condicionament que agreuja la situació del col·lectiu: la precarització. Lluís-Vidal Sixto, secretari d'acció sindical del Bages-Berguedà de CCOO, apunta que "hi ha un diferencial molt fort respecte dels homes en jornades reduïdes i hiperreduïdes, que es donen en sectors molt feminitzats com l'hostaleria o l'atenció domiciliària". "La crisi", diu Sixto, "va destruir més ocupació industrial, majoritàriament masculina. Ara, la indústria recupera llocs de treball. Quant a les dones, hi ha propensió a contractar-les per menys hores i amb menys salari".

Francesc Rica, secretari de la UGT a l'Anoia, Alt Penedès i Garraf, denuncia la situació de les dones del tèxtil: "grans, amb poca formació i molt especialitzades. Tenen difícil reinserir-se al mercat laboral, i l'administració no ha fet cap pla específic".