L'Agència Tributària (AEAT) vol agilitar i simplificar encara més la declaració de l'IRPF i per a això engegarà durant la campanya de la Renda 2015 un nou sistema denominat 'Renda web', al que s'accedirà a la seu electrònica de l'organisme i que, en la pràctica, suposarà una proposta de declaració, com era l'esborrany, però més senzill i ampliat a tots els contribuents, excepte per als declarants de renda d'activitats econòmiques, pels quals queda relegat el programa PADRE.

Segons fonts de l'AEAT, el primer avantatge serà que el contribuent veurà buidats obstacles directament relacionats amb la descàrrega informàtica del programa PADRE i o amb la informació de l'esborrany, que fins ara només recollia unes determinades rendes. Amb el nou sistema, tots els contribuents accediran a la seva proposta de declaració directament a la seu electrònica de l'AEAT a la qual s'arriba a través del seu web.

Per accedir, el contribuent haurà d'identificar-se de la manera habitual --DNI electrònic, clau i nombre de referència--. Una vegada dins, s'informarà de la possible existència de diferències entre les dades de l'última declaració i els existents al moment, i hauran de validar-se les dades identificatives.

En un entorn similar al del programa PADRE, el contribuent veurà un quadre de resultats amb la informació que disposa l'AEAT. A més, podrà trobar una sèrie d'alertes o requeriments de dades que l'AEAT, sense disposar d'ells, obliga a introduir, com poden ser els relatius a transmissions patrimonials o arrendaments; i que el contribuent podrà incorporar o no a la declaració, com és el cas de les despeses de gestió en compra de lletres del tresor o de les subvencions nacionals o autonòmiques, entre uns altres.

Una vegada finalitzat el procés, el contribuent podrà presentar la declaració per via telemàtica o, en el cas que opti per imprimir-la i presentar-la en les entitats col·laboradores, anar al banc només amb el document d'ingrés i devolució, llevant-se la molèstia d'anar amb tot el plec de dades com fins ara.

Al marge, l'AEAT seguirà remetent al domicili del contribuent la proposta de declaració en paper, no així en el cas de les propostes parcials que han de ser completades, en aquest cas se seguiran remetent les dades fiscals.

Aquest nou esborrany ampliat no servirà per fer la declaració en el cas d'aquells que comptin amb rendiments per activitats econòmiques, pels quals seguirà funcionant el programa PADRE. No obstant això, qualsevol contribuent que vulgui seguir presentant la seva declaració per aquest sistema podrà seguir fent-ho.

Un sistema més senzill i flexible

Des de l'AEAT, assenyalen que aquest nou sistema, que va comptar amb una prova pilot l'any passat, permet accedir a la declaració des de qualsevol dispositiu mòbil, iniciar el procediment en un i finalitzar-ho en un altre, i comptar amb informació que pot ser actualitzada sobre la marxa per l'AEAT en el cas que sigui necessari.

A més, a la vista, el contribuent només tindrà les caselles amb informació rellevant per a la seva declaració o aquelles que pugui o hagi d'afegir, però no totes les caselles en blanc que, segons fonts de l'AEAT, no eren més que soroll a l'hora de la declaració. El que no permet la 'Renda Web' és modificar les declaracions de la renda una vegada tramitades, en aquest cas caldria realitzar una complementària o un escrit de rectificació.

Les mateixes fonts han assenyalat que aquest nou sistema alliberarà recursos de l'AEAT, la qual cosa redundarà en més capacitat per poder perseguir pràctiques fraudulentes.

L'inici de la campanya telemàtica de la renda 2015 començarà el proper 6 d'abril. Posteriorment, la campanya presencial s'iniciarà el 10 de maig. Les dates límit de domiciliació i fi de campanya seran el 25 i 30 de juny, respectivament.