Unió de Pagesos considera insuficient l'import de la nova ajuda associada als fruits de closca i garrofa (ametller i garrofer de secà, avellaner de secà i de regadiu) aprovada per l'Estat, de 33,68 euros per hectàrea de conreu, corresponents a la campanya del 2015. A tot Catalunya, suposarà un total d'1.135.167 euros, amb 8.987 beneficiaris.

Per al sindicat, l'import d'aquesta ajuda no és suficient per complir el seu objectiu inicial de frenar l'abandonament de superfícies de fruita seca de l'Estat situades a zones de secà i sense alternatives de cultiu.

Tenint en compte que la superfície mitjana d'una explotació de fruita seca se situa entre tres i quatre hectàrees, els imports rebuts perquè suposadament no s'abandonin aquestes superfícies serien tan sols d'entre 100 i 140 euros per explotació.

Fons necessaris

Per això, Unió de Pagesos demana tant al departament com al ministeri que aportin els fons necessaris per recuperar l'ajuda estatal de 120,75 euros per hectàrea per als fruits de closca a partir d'aquest any 2016, que, d'altra banda, preveu la normativa reguladora de les ajudes de la PAC a l'Estat espanyol, però només per al 2015.

L'import pagat a la pagesia per aquest concepte el 2015 va ser només de 8,26 euros per hectàrea, aportat íntegrament pel govern central.

A aquesta important davallada d'ingressos en concepte d'ajuda directa del sector (s'ha passat de l'ajuda d'estat de 120,75 euros per hectàrea a 33,68 euros per hectàrea del FEAGA, que cal treure de l'import total d'ajudes directes de l'Estat espanyol), cal afegir-hi, també, la reducció del 15,6% de mitjana que pateixen les explotacions catalanes amb el pas del pagament únic al pagament base de l'any 2014 a l'any 2019.

El sindicat valora, a més, que el sector de la fruita seca també ha resultat especialment perjudicat amb les noves mesures agroambientals aprovades pel departament per al nou període del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020.

Els imports de l'ajuda agroambiental de producció integrada per als diferents cultius de fruita seca i de l'ajuda de producció ecològica no cobreixen les despeses més elevades que comporta dur a terme aquesta producció més sostenible.