L'ExpoBages tornarà aquest divendres i fins diumenge al centre de Manresa en simbiosi amb la Fira de l'Ascensió i ho farà guanyant terreny al nucli antic, amb un nou espai destinat a la gastronomia a la plaça Major. La fira multisectorial es presenta de nou amb tots els estands plens, dos-cents, i torna a estudiar d'estendre's cap a altres indrets del centre, com la Prolongació Guimerà o el carrer Carrasco i Formiguera, tot i que per a enguany manté a grans trets el mateix disseny que l'any passat.

La novetat és la plaça Major, que donarà continuïtat al recorregut que l'any passat s'aturava a la plana de l'Om. Davant les voltes de l'ajuntament s'ubicaran, dissabte, una quinzena d'estands de productors i restauradors locals, sota el lema "Tasta el Bages", en una iniciativa que pretén promoure el consum de proximitat i donar volada al mercat habitual dels dissabtes. Per enllaçar el traçat habitual de la fira fins a la plaça Major, s'ocuparan el carrer del Born, amb artesans, i el de Sant Miquel, amb grafiters, que ajudaran a estirar un recorregut que s'inicia a l'entorn de la plaça Espanya.

El passeig Pere III serà l'espai del comerç i les empreses (el segell més recognoscible de l'antic certamen del Palau Firal). Sant Domènec i Born seran els escenaris per a l'aparador dels artesans. Jaume I i plaça Clavé se sumen a la fira amb una exhibició de vehicles antics. La Plana de l'Om tornarà a ser, com en l'edició passada, l'espai del turisme bagenc, amb una mostra que rep el nom de "Camins del Bages/Un territori per descobrir", que ja va debutar l'any passat. Es pretén que l'eix Born/Plana de l'Om sigui la frontissa entre l'espai més clàssic de l'Expo i les noves propostes que estan ampliant la personalitat d'una fira que busca créixer més enllà del format tradicional dels certàmens multisectorials.

Per al bell mig del recorregut de fira, l'entorn de Guimerà i Muralla, es reserva, com ha estat habitual aquests últims tres anys d'ExpoBages al carrer, per al sector que més atracció genera, el de l'automoció.

"Aquesta és la gran fira del festeig entre el comerç i la ciutat", deia la regidora de Dinamització Econòmica, Mireia Estefanell, durant la presentació pública de la fira. "Una fira propera a la gent", la definia Llorenç Juanola, president de la comissió organitzadora del certamen. El fet que l'Expo s'emmarqui en la Fira de l'Ascensió, durant la qual el comerç està habilitat per obrir diumenge, consolida la imatge d'una fira cent per cent comercial, que vol ser atractora de visitants i de dinamització del sector. "Manresa + Comerç" (la marca visible de la UBIC) sempre està al costat de qui vulgui promocionar la ciutat", explicava ahir Jaume Pont, el president de la unió manresana de comerciants.

Per aquest motiu es busca guanyar espai cap al Barri Antic, els comerços del qual podran obrir també diumenge, en un experiment que s'espera que tingui conseqüències positives en un sector urbà que lluita amb insistència per ressorgir de la crisi.

Els responsables de la fira asseguren que han hagut de dir no a paradistes perquè tot l'espai ja està ocupat. En qualsevol cas, la fira del carrer ha guanyat expositors respecte a les edicions al Palau Firal (de 170 a les 200 actuals). Incrementar encara més la superfície firal queda com a repte per a una propera edició.