L'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (Epsem) organitza demà el primer Fòrum Universitat-Empresa, que pretén ser "un punt de trobada per tal de reforçar els vincles entre les empreses, la universitat i els joves enginyers", ja siguin encara estudiants o ja graduats recents, segons expliquen fonts del centre.

Fins aquest dimarts, havien avançat la seva predisposició a participar a la trobada divuit empreses i associacions professionals, la majoria amb presència al Bages. Les empreses assistents podran oferir als estudiants la possibilitat de realització de pràctiques, Treball Final de Grau, formació específica o una possible incorporació a les seves plantilles.

El fòrum es farà al pati de l'Epsem, a partir de les 10 del matí i fins les 2 del migdia. Les empreses i entitats participants disposaran d'un estand, podran fer presentacions corporatives i també trobades amb petits grups i entrevistes privades amb els estudiants.

"Teníem una demanda en aquest sentit dels nostres estudiants", explica Rosa Giralt, sots-directora de Comunicació i Estudiantat de la universitat. La intenció de l'Epsem és mantenir la convocatòria del fòrum amb una periodicitat anual per poder consolidar la relació al territori entre empreses i estudiants o graduats en enginyeria. "Aquesta vegada ho hem organitzat de pressa i corrents, però en properes edicions esperem poder convocar encara més empreses", diu Giralt.

A l'Epsem hi estudien uns 800 alumnes, repartits en tres grans àrees: mines, tecnologies de la informació i la comunicació (el de Manresa és l'únic centre a Catalunya que imparteix aquestes dues enginyeries) i àmbits industrials (electrònica, electricitat, química i mecànica, que és la que aplega el major volum d'estudiants).

En dades generals, els estudis d'enginyeria faciliten que el 90% dels graduats trobi feina en un termini de dos mesos, explica Giralt. De la inserció laboral dels graduats a Manresa no hi ha dades concretes, però l'Epsem estima que aquest percentatge podria ser, en aquest cas, superior, diu Giralt. En el cas de les enginyeries, conclou Giralt, "l'ocupació és plena, i s'hi arriba amb celeritat".

A partir del segon curs aprovat (i sempre que no estiguin ja en el mercat laboral), els estudiants de les enginyeries poden optar a signar un contracte de pràctiques amb una empresa, explica Marc Soler, sotsdirector d'Empresa i Relacions Exteriors de l'Epsem. En aquest cas, l'alumne rep una remuneració econòmica per la seva formació, que la universitat recomana que sigui de 8 euros l'hora. "Hi ha molta supervisió, per part de la universitat, perquè no es vol que els estudiants serveixin de mà d'obra barata", explica Soler.