La segona edició del concurs Talent+Empresa, que convoquen la Fundació Althaia, la Cambra de Comerç de Manresa i el departament d'Ensenyament de la Generalitat, va celebrar ahir la seva jornada final, en un acte a la seu d'Ensenyament de la capital del Bages. El concurs té com a objectiu apropar els projectes d'emprenedoria dels alumnes de formació professional del Bages a les empreses del territori.

El jurat, format per representants d'empreses rellevants del territori, va seleccionar, en l'apartat de cicles formatius de grau mitjà, "Sweet-pop", de Sandra Carrasco (Escola Joviat), una cullera que porta el sucre incorporat en forma de caramel, de manera que es pot dissoldre en begudes calentes com ara el cafè. A més, s'hi poden afegir diferents aromes com la vainilla. Està pensada bàsicament per a begudes per emportar. També va ser seleccionat "Microcaravana", d'Adrià Buzón, Miquel Coca i Àlex Garcia (Institut Guillem Catà), un projecte de microcaravana desmuntable i de fàcil muntatge per a l'usuari, fàcil de transportar i econòmica. En la mateixa categoria, va ser guardonat també "Malécom", de Maria Fatima Malé (Escola Joviat), un servei de repartiment de la compra a domicili en zones rurals, que té com a destinatàries persones amb dificultats per desplaçar-se.

En l'apartat de cicles formatius de grau superior, va ser seleccionat "Naturvac", de Meritxell Sorolla i Oriol Aunós (Institut Guillem Catà), un projecte de serveis socioculturals i dinamització econòmica per al municipi de Vacarisses. També va ser triat "Natvrema", de Joan Pujades i Aram González (Institut Lacetània), que consisteix en un projecte de creació d'un accelerador per a la producció de biogàs a partir de l'escalfament de bacteris i d'un barrejador. Està pensat per fer més sostenible la producció d'energia a granges i explotacions rurals. Finalment, va ser també seleccionat "Recupera't", del qual són autors Eric Fortuny, Noel Lorenzo i Víctor Raluy (IES Quercus). Es tracta d'un servei de recuperació esportiva pensat inicialment per a la ciutat de Vic però que podria exportar-se a d'altres ciutats catalanes.

El premi per a cada project és de 200 euros, gentilesa de CaixaBank, més 2.500 euros en concepte de beca d'estudis a la Fundació Universitària del Bages. A més, tots sis rebran suport professional per desenvolupar el pla de negoci, establir contactes amb possibles socis i qualsevol altra acció que sigui necessària per convertir-se en empreses reals. Com a novetat d'enguany, els alumnes guanyadors del concurs podran disposar d'una borsa de 2.500 euros per a les despeses que puguin derivar-se de tot aquest procés com pot ser el registre de la propietat industrial o la constitució del negoci. Una borsa feta amb les les aportacions d'ICL Iberia i de Taelus.

L'acte d'ahir el va obrir el director dels Serveis Territorials a la Catalunya Central del departament d'Ensenyament, Antoni Massegú, i en nom de les empreses col·laboradores va intervenir José Antonio Martínez, chairman d'ICL Europe i president d'ICL Iberia, que va instar els joves a no desanimar-se. Pere Casals, president de la Cambra de Comerç, va recordar que Talent+Empresa és un concurs de negocis que siguin viables i puguin crear riquesa al territori. Va tancar l'acte Manel Jovells, director de la Fundació Althaia, que va destacar el paper d'Althaia com a principal empresa del territori i la seva vocació en docència i recerca.