Les comarques del Berguedà i de l'Anoia són aquelles del conjunt del país en què el pes dels afiliats estran-gers respecte del total és menor, segons es desprèn de l'estadística feta pública per l'Idescat, que per primera vegada publica dades municipals i comarcals d'afiliats a la Seguretat Social per sexe, edat i nacionalitat, segons residència. El març del 2016 constaven al Berguedà 781 afiliats estrangers, d'un total de 14.367, el que representa el 5,4%. En el cas de l'Anoia, eren 2.483 els estrangers afiliats a la Seguretat Social sobre 41.280, el 5,6%. Aquestes dades contrasten amb el 25,9% de la Segarra, el 19,7% de l'Alt Empordà, el 16,8% del Barcelonès i el 16,6% del Pla d'Urgell, les comarques del país amb més afiliació forana.

En el conjunt català, el 87,9% dels afiliats a Catalunya tenen la nacionalitat espanyola. L'augment interanual dels afiliats estrangers (7,4%) és més intens que el de les persones de nacionalitat espanyola (2,9%), tal com ha passat durant el darrer any. L'Idescat recorda, però, que fins a l'inici del 2015 l'evolució dels afiliats estrangers havia estat força més negativa que la dels espanyols, i que no recuperen taxes positives fins tres trimestres més tard que els afiliats espanyols.

Pel total d'afiliats, el març va créixer en termes interanuals en el conjunt de comarques centrals, excepte a la Cerdanya, que va ser una de les úniques cinc del país (amb Alta Ribagorça, Aran, Pallars Jussà i Terra Alta) on les afiliacions van retrocedir, el 0,1%. A l'Alt Urgell van créixer el 0,5%, el 3,6% a l'Anoia, i el 3% al Berguedà i al Solsonès. El creixement mitjà català va ser del 3,5%. A l'estadística de l'Idescat no figura la comparativa del Bages ja que les d'aquesta comarca, com les d'Osona i el Vallès Oriental, no són directament comparables amb les d'un any enrere, a causa de la creació del Moianès l'abril del 2015.

L'anàlisi per edats de l'afiliació a les comarques centrals respecte del conjunt català revela que el Moianès és el territori amb el percentatge d'afiliats més elevat en la franja entre 45 i 54 anys, amb el 29% sobre el total, mentre que l'Anoia i el Bages (amb el 14,6% i el 15,8%, respectivament) figuren entre les vuit comarques del país amb menys afiliats en la franja d'edat de més de 55 anys. D'altra banda, el Berguedà és la tercera comarca (darrere d'Osona i el Gironès) amb més afiliació en la franja més jove, fins als 30 anys. Per sexes, només la comarca de l'Alt Urgell presenta, al territori interior, un percentatge de dones afiliades més elevat que el d'homes res-pecte de la mitjana catalana (que era del 46,6%). L'Anoia (43,7%) i el Solsonès (43,9%) són les més allunyades de la mitjana en el conjunt de comarques centrals.