L'ocupació industrial va augmentar el 4,3% a Catalunya durant el 2015, segons les dades de l'Informe Anual Sobre la Indústria a Catalunya, elaborat pel departament d'Economia i Coneixement i presentat pel conseller Jordi Baiget al Parlament.

En resposta a una pregunta de Junts pel Sí, Baiget va afirmar aquesta setmana que la indústria "és un sector molt important de l'economia catalana", que funciona com un "vector d'internacionalització, d'innovació i de creació d'ocupació de qualitat". Quant a l'activitat industrial, ha tingut un creixement del valor afegit brut (VAB) del 2,7% interanual el 2015, el més elevat dels darrers 5 anys i un punt per sobre de la zona euro (1,8%). L'estudi mostra que l'índex de creixement de l'ocupació industrial a Catalunya (+4,3%) representa la taxa més alta de la darrera dècada i se situa molt per sobre de la zona euro (0,4%). Així, l'atur industrial es va reduir l'any passat en el 15,3%, la millor dada des del 1999 i un decreixement superior a la mitjana de l'estat espanyol (-13,3%).

Pel que fa a l'activitat industrial, presenta un creixement del valor afegit brut (VAB) del 2,7% interanual el 2015, el més elevat dels darrers cinc anys i un punt per sobre de la zona euro (1,8%). L'índex de producció industrial (IPI) ha crescut el 2,6% durant el darrer exercici i ha anat acompanyat del nivell de confiança empresarial (mesurat per l'indicador de clima industrial) més alt dels darrers vuit anys. La inversió industrial ha augmentat també el 12,2% durant el 2015 a Catalunya. Segons l'informe, es tracta de l'increment més elevat des de l'any 2000 i ha afectat tant les grans empreses (+18,6%) com les pimes (+7,1%). El creixement de l'economia catalana en aquest aspecte contrasta amb el retrocés de la inversió industrial al conjunt de l'Estat (-1,5%) i amb l'augment més lleuger a la zona euro (+5%).

Inversió estrangera

La inversió estrangera a Catalunya ha crescut el 51,4% amb relació al 2014, mentre que les exportacions ho han fet a un ritme del 6,1% interanual. Les vendes a l'exterior han sumat 63.860 milions d'euros, i el segment amb més creixement (+10,5%) ha estat el grup de contingut tecnològic alt, que suposa el 28,5% del total d'exportacions d'aquest tipus del conjunt de l'estat espanyol.

L'informe del departament d'Empresa i Coneixement destaca el comportament dels sectors de l'automoció i dels plàstics. La producció del sector de sistemes i components d'automoció ha crescut el 7,4%, l'ocupació del sector ha augmentat en el 4,3% interanual i les exportacions, en el 4,8% en valor durant el darrer any. Pel que fa als plàstics, la producció s'ha incrementat en el 5% en el segment de matèries primeres plàstiques i en el 9,7% en transformats, i les exportacions han crescut en el 4%.

Ocupació en multinacionals

En aquests context, i tot i la crisi, les multinacionals que operen a Catalunya no han destruït llocs de feina. Tot el contrari, han experimentat un increment del 5,2% en el nombre de persones ocupades l'any 2013. Així es recull a l'informe Les Multinacionals estrangeres a Espanya, presentat per l'entitat Multinacionals per Marca Espanya a Barcelona, una associació que aplega 40 empreses. El mateix estudi xifra en 340.000 els llocs de feina generats per les filials estrangeres a Catalunya. Després de Madrid, Catalunya és la comunitat que més inversió estrangera ha rebut, per valor de 4.783 milions d'euros.

El nombre de persones ocupades a les multinacionals va augmentar el 5,2% a Catalunya durant l'any 2013 en comparació amb el 2008, l'inici de la crisi financera global. L'augment d'ocupació a tot Espanya ha estat durant aquest període del 5,7%. L'estudi situa en 93.499 milions la facturació aconseguida per les multinacionals. L'entramat de filials d'empreses estrangeres arriba a la xifra de 10.722 en el conjunt espanyol. Representen el 0,53% del total i suposen el 34,31% de les que tenen més de 250 treballadors.