El celler Vins Grau, ubicat al nucli de Maians, a Castellfollit del Boix, s´ha fixat l´objectiu de vendre a l´exterior entre el 40% i el 50% de la seva producció en el termini de cinc anys. Segons explica el gerent de l´empresa, Macari Pujadó, aquest celler de la denominació d´origen Pla de Bages produeix entre 40.000 i 50.000 ampolles de vi anuals, una xifra que espera que també augmenti en els propers anys.

Per fer possible el salt en les vendes a l´exterior, l'empresa ha incorporat una export manager, Marta Pujadó, de la cinquena generació familiar. El gerent explica que l'aposta pels mercats exteriors és deguda, d´una banda, a les dificultats de vendre vi català a la resta de l´Estat espanyol i, de l´altra, a la saturació d´oferta en el mercat interior. En aquest sentit assegura que «gairebé és més fàcil» vendre a mercats estrangers que als locals.

L´objectiu d´incrementar les exportacions passa per vendre més als mercats on Grau ja és present i també per obrir-ne de nous. Actualment, els vins de Grau es poden trobar a l´Índia, Corea del Sud, Japó, Xina, Polònia, Bèlgica, Alemanya, Suïssa, Dinamarca, Finlàndia i Estats Units. A més, diu Pujadó, esperen poder tancar acords en breu per fer arribar el seu vi a Malàisia.

Tot i això, explica que les obertures de nous mercats «són processos molt lents i que costen molt». D´altra banda, l´empresa també és present en diferents certàmens internacionals i recentment ha participat a la fira Prowein i en missions comercials a Corea i Rússia, i de cara a l'any que ve preveuen anar a la Xina.

Festa dels 50 anys

L´empresa celebra aquest dijous els 50 anys de la construcció del seu primer celler. Serà amb un acte en el marc del qual es farà una visita de clients al celler i també es presentaran quatre vins de col·lecció. Pujadó espera que en l´acte hi participin més de 150 clients, principalment restauradors i botigues de vins. La majoria són clients de la zona del Bages, Berguedà, Solsonès, Osona i Barcelona, però també esperen l´assistència d'algun dels clients internacionals.

Els vins que presentaran aquesta tarda són de Jaume Grau Col·lecció, amb una producció limitada. Són un chardonnay en barrica del 2014 (1.272 ampolles), ull de llebre de vinyes velles del 2013 (1.199 ampolles), sumoll 100% del 2014 (2.733 ampolles) i garnatxa del 2013 (565 ampolles).

El tast anirà acompanyat de les explicacions del sommelier Josep Pelegrín, veí de Maians. Ho farà acompanyat de Jordi Casanovas (també de la cinquena generació familiar), que és l’enòleg i autor dels vins del celler.

La festa és per commemorar els 50 anys de la construcció del primer celler, tot i que la vinculació dels Grau amb el vi està documentada del 1885, quan la família ja comprava i venia raïm de la zona. I el 1966, tres generacions després, va ser quan Jaume Grau i Grau va construir el celler per millorar l'elaboració del vi, per poder recepcionar millor el raïm per al celler i també per poder-lo embotellar. Anys després, el 1881 es va construir un magatzem més ampli per guardar més i millor raïm, i el 1988 es van modernitzar les instal·lacions construint l'actual celler.