La manresana Terra Viva s'acaba d'iniciar en el conreu de plantes medicinals amb l'objectiu de donar resposta a l'increment de demanda que viu aquest sector, segons explica la responsable del projecte, Marta Serra.

Les plantes es conreen a la finca de Can Serra de Manresa des de fa uns tres mesos. Es cultiven una vintena d'espècies entre les quals hi ha estèvia, perilla, kalanchoe, artemisa, sàlvia, romaní, cua de cavall i calèndula, entre d'altres. Aquestes plantes tant poden arribar al consumidor final assecades per fer-ne infusions com vives. Serra assegura que cada cop hi ha més gent interessada en conèixer les plantes medicinals i provar-les per tal de combatre diferents tipus de patologies.

Amb tot, Serra subratlla que el perfil de consumidor més comú és el de persones que pateixen malalties cròniques o greus "perquè són els casos en què la gent està més necessitada, més desesperada i més sensible a percebre modificacions en el seu estat intern". "Estan tan acostumats al dolor que quan hi ha un efecte de la planta, ho noten, i és tanta la millora que val la pena", afegeix.

Reconeix que és una aposta difícil, però assegura que ho fa perquè "no hi ha res millor que veure que venen a comprar una planta, i et truquen per dir-te que els ha fet efecte i s'han curat". Per a la responsable de Terra Viva, el motiu que explica l'auge que estan tenint les plantes medicinals ve donat pel fet que "cada cop hi ha un mercat farmacèutic més imponent, que està prohibint usos tradicionals que sempre han estat molt vàlids i bons". "La indústria farmacèutica usa aquests components, però els veta perquè els volen per a ells", explica. De moment, Terra Viva treballa a través de diferents cooperatives manresanes i també fa entregues a domicili.

Terra Viva va néixer a Manresa l'any 2012 per ser un punt de distribució de la Dolça Revolució, associació que agrupa persones que volen compartir les seves experiències fruit de l'ús de les plantes medicinals i les teràpies naturals. Serra assegura, des del 2012, que la demanda de plantes medicinals ha crescut el 60% i Terra Viva s'ha convertit en un punt de referència.

A banda de la producció de plantes medicinals, a Terra Viva també treballen la cosmètica natural a base de vegetals. Un tipus de producte del qual també n'ha crescut el consum per la sensibilització davant de components químics que contenen nombrosos productes d'higiene i cosmètica.

Les plantes amb més sortida

L'estèvia és una de les plantes amb més demanda. Es va donar a conèixer popularment fa un temps a través de Josep Pàmies, un pagès de Balaguer fundador de l'associació Dolça Revolució de les plantes medicinals. L'estèvia, segons Serra, és molt útil per a hipertensió i diabetis. Una altra de les plantes amb més sortida és l'Artemisa Anua, que va molt bé per fer baixar la febre i activar el sistema immunològic.