La creació d'empreses està donant signes de recuperació en la majoria dels països de l'OCDE, Espanya inclosa, però a nivells encara inferiors als anteriors a la crisi, excepte al Regne Unit, França, Suècia, Nova Zelanda i Noruega. Aquesta recuperació es va constatar a Espanya en el primer trimestre del 2016 respecte a l'últim del 2015, però com als Estats Units, Islàndia o Bèlgica, això no va impedir que el ritme de creació d'empreses persisteixi molt per sota del que hi havia el 2007 abans de l'inici de la crisi, segons un informe de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

Espanya encara estava a l'inici d'any gairebé al 30% per sota del nivell del 2007, els Estats Units més del 15% per sota, Islàndia més del 25% i Bèlgica prop del 35%. La situació era encara pitjor a Itàlia, que es mantenia més del 25% per sota i no es percebia l'enlairament del grup anterior, i el mateix passava amb Finlàndia, amb un retard de gairebé el 50%. A Alemanya, la creació d'empreses va retrocedir lleugerament en el primer trimestre d'aquest any, i era més del 20% inferior a la cadència que es donava allà el 2007.

Espanya presentava resultats encara més negatius pel que fa a la taxa de fallides, ja que el 2015 era gairebé quatre vegades superior que la que es donava el 2007, la pitjor evolució dels països analitzats per l'OCDE.

Itàlia també estava en una situació molt deteriorada amb una taxa de fallides l'any passat al voltant del doble de la que tenia abans de la crisi. Una mica menys dolentes eren les estadístiques d'Àustria, França, Holanda i Noruega.

Per contra, a Alemanya, Japó i Estats Units aquesta taxa de fallides era el 2015 entre el 15 i el 25% inferior a la del 2007 i millors eren les dades per al Canadà, Brasil i Sud-àfrica.

La internacionalització, clau

Martine Durand, responsable del departament estadístic de l'organització, va assenyalar diversos factors per donar solidesa a aquesta recuperació, entre ells afavorir la internacionalització de les petites i mitjanes empreses, que són les que més dificultats tenen per exportar, sobretot a mercats allunyats geogràficament.

Durand va destacar que un altre vector de creixement és lluitar contra les fractures de gènere, ja que si bé s'ha certificat que "les dones tenen més dificultats per crear empreses", una vegada que superen totes les barreres per fer-ho "tenen més èxit", i això significa un important potencial.

Una part de l'informe es basa en una enquesta sobre el clima de negocis realitzada des del febrer a més de 90.000 petites i mitjanes empreses de 22 països amb compte a Facebook, realitzada per aquesta xarxa social, en associació amb el Banc Mundial i l'OCDE, amb la qual pretén prendre el pols de la seva activitat. El principal resultat en els primers mesos dels indicadors del clima de negoci és que les companyies tenen una perspectiva netament més positiva de la seva activitat futura (en l'horitzó de sis mesos) que de l'actual.